Sunday, May 22, 2011

ya,ampun...cikNor terlupe!!!

cikNor mintak maaf banyak-banyak pd sume pembaca belog cikNor (yer ke ada yg dtg baca nihh...)sebenarnya ari tu cikNor dah plan nk update belog tentang cendawan busut...siap dah amik gamba & resepi lg,tapi...cikNor lupe!!! Aduyaiii,dah jadik pelupa cam si Nazri peserta Raja Lawak la pulak. Jadi utk meneruskn niat murni cikNor tu makanya cikNor post la cite pasal cendawan busut tu walaupun time ni musim cendawan busut dah berakhir.Sebenarnya cendawan busut ni pun dikenali jugak sebagai cendawan tahun.hurmm...nk taw kenapa? Sebabnya cendawan ni akn tumbuh setahun sekali jew. Unik kan??? Jadi kalau nk merasa makan cendawan ni kene tunggu dlm masa 1 tahun ler...
Lagi satu mengikut cite abah cikNor,cendawan ini hanya akn tumbuh di kawasan yg bersih sahaja...kalau kat kebun sawit @ kebun getah tu dah bese jadi tempt lembu-lembu melepaskn hajat @ buang baja urea memang lah cendawan ni tak nk tumbuh...(memilih gak yer cendawan ni...nk tmpt yg suci jew).

Cendawan ni besenya akan dpt dijangkakn akan tumbuh bile ada byk kelkatu terbang mlm & diikuti hujan @ suasana yg dinginnn gitu...Musim cendawan yg lepas sampai berguni-guni cikNor dpt cendawan ni...ada yg kawan kasi, ada yg parents en hubby kasi, ada yg abah cikNor kasi...pendek kata, hari-hari dpt cendawan free...tapi kene masak sendiri laa...heheee

Masa musim cendawan itu ari, puaslh cikNor makan macam-macam resepi cendawan busut ni...goreng tepung, sup, sayur campur & yg paling bez tumis pedas mcm resepi yg cikNor nak kasi ni.

Gambar dr handphone x-press music cikNor...
 Bahan-bahannya ringkas jew:

Cendawan busut (pastikn disiang bersih...cuma siatkn kulit luar...tipis jew)
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili besar (kaler merah spy nmpk berseri sikit bila dah masak nnti)
5 biji cili padi (xperlu tumbuh cuma hiris mcm cili besar)
sedikit kunyit
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Cara-caranya:
-panaskn minyak,tumis bawang putih & bawang besar.
-bila dah bau harum masukkn cili besar & cili padi, kacau sekejap kemudian masukkn kunyit.
-pastu masukkn cendawan busut td, kacau supaya semua bahan rencah mesra...masukkn garam kacau rata-rata.
-kalau agak kering masukkn sedikit air supaya bahan rencah boleh mesra dgn cendawan...jgn kerap kacau sbb takut hancur.
-bila sudah masak bolehlh diangkat & sedia untuk makan...xperlu masak lama-lama sbb nanti cendawan tu jd lodoh (lembik).

hurmmm...senangkan

hepi cooking (^_^)

P/S~ pssttt...taw x mcm mana cikNor tibe-tibe boleh ingat pasal cite cendawan ni...sbbnya cikNor terbukak folder bluetooth xpress music cikNor...ada gamba cendawan laa...hehehee

3 comments:

  1. oppss...lupe lak nk bg taw, bawang besar ngan bawang putih tu dimayang yer.jgn lak masukkn sebiji mcm tu terkojut mak mentua tengokk...hehehe

    ReplyDelete
  2. umar yg cute...tunggu musim cendawan busut taon dpn lak...hikhikk
    yg ni da expired =)

    ReplyDelete