Aku sangat-sangat suke mkn talam keladi so first gerai yg aku singgah meztilh gerai makcik yg jual kuih talam keladi.
"makcik kasi talam keladi singgit, kole kacang 2 hengget ngan seri muka singgit..."
tibe-tibe aku terpandang makanan ni ::
sapa taw apa nama makanan ni???
Kalau nak taw rasanya ada masam, masin & pedas, sedap dimkn ngan nasi panas (bukan sedap dimkn begitu saja yer sbb ni bukan roti gardenia)...tapi aku tak taw mcm mna nk wat sambal hitam tu. Kwn kt tmpt keje aku (die org Pahang) bg taw kalau nk wat sambal ni yg cerewetnya sbb nk kene masak belimbing buluh tu sampai kering & jd kaler itam...makan berhari gak la...belimbing + ngan garam (tak pasti la pulak garam byk mna) rebus guna api perlahan...ltk air sikit jew sbb nnti air belimbing buluh tu kuar...masaklh smpi betul2 kering tapi bkn hangit taw...maybe jd itam sbb masam belimbing tu kot. Lg satu die kate besenya diaorg masak belimbing tu dlm tin yg dibuat khas sbb kalau masak dlm periuk jawabnye periuk tu kene kirim kt tong sampahlah bile dah siap masak...nk taw kenapa??? sbb periuk akn rosak jd hitam yg tak akan brkilat semula walau digosok brjuta kali...hahaha...oke, sambung semula cite pasal masak belimbing tu, bile dah kering barulh diaorg wat sambal hitam tapi maaflh aku tak taw lak mcm mna nk masak sambal hitam tu nantilh aku temuramah makcik yg jual sambal hitam tu bile aku p pasar tani lg..hehehe... Besenya diaorg msk belimbing tu utk simpn, bile nk guna bru amik sikit2...kire mcm belimbing awet gitu.Kalau betul cara masaknya belimbing tu boleh simpan smpai bertahun!!!
Kalau nak rasa sambal hitam datanglh ke negeri Pahang... (^_^)
No comments:
Post a Comment