Friday, May 20, 2011

itu lah itu...

Tiap kali tibe Hari Guru cikNor lah yg paling bz...nk taw kenapa??? Sbbnya cikNor setiausaha sambutan Hari Guru di sekolah. Tahun ni GPK Kokurikulum baru yg jadik boss cikNor, so cikNor kene bincang ngan pasal pengisian Hari Guru kali ni. Tak per lah kalau orang kata cikgu ni syok sendiri sbb die tukang rancang aktiviti pastu die sendiri yg laksanakan aktiviti...kalau cikgu-cikgu tak raikan hari dorang sape lg yg nk raikannyer...biarlah janji kami sume happy (^_^)Itu hadiah pertukaran antara guru...dah jadi agenda wajib setiap tahun. Sume org akan cabut undi, hadiah akn diterima ikut nombor yg dah dicabut. Tahun ni cikNor dapat hadiah drp ustazah Yusnita... kotak sangkut kunci, cantikkk...tQ, ustazah Yusnita. Hadiah cikNor lak cikgu Noor Hafizah yg dapat...harap-harap die suke sbb cikNor memang suke benda tu.


Besenya agenda Hari Guru dimulakan dengan perhimpunan kat Dataran Ilmu SKJ1. Program dimulakan dgn nyanyian lagu Negaraku, Lagu Negeri Pahang & lagu Sekolah. Kemudian ustaz Azme akan baca doa semoga majlis kami berjalan lancar & diberkati Allah swt. Haa...gamba kat atas tu ustaz Azme sdg bacakn doa...aminnn...

Kemudian kami sume akan dengar bacaan perutusan drp Menteri Pelajaran Malaysia & Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia.


Ini Guru Besar cikNor, Encik ismail bin Hashim...tgh baca perutusan Menteri Pelajaran Malaysia.


Ini pulak Guru Penolong Kanan 1, Encik Burhanuddin bin Hashim...baca perutusan drp Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia.


Bahawasanya kami guru-guru Malaysia dengan ini berikrar...

haaa...itulah sedikit sedutan Ikrar Guru yg saban tahun kami akn perbaharui lafaznya apabila tiba Hari Guru. Guru Besar mengetuai bacaan ikrar...


Tak sah rasanya kalau Hari Guru tak nyanyi lagu Guru Malaysia...hehehee...bez apa lagu ni, die punye aura meresap dlm jiwa. Lagu ni berentak mac sbb tu boleh membangkitkn semangat, cikNor suke lagu ni...setiap kali nyanyi lagu ni rasa mcm ada satu perasaan...itulah die aura lagu Guru Malaysia, evergreen gitu...



itu lah itu...cikNor ngan ustazah Safura...Peace No War...


Habis jew kat tapak perhimpunan kami sume bergerak ke padang...jeng,jeng...sukaneka. untuk cikgu jew...budak-budak lak jadi hakim. Tahun ni cikNor mengundi dpt group ngan Guru Besar...die nak team kami pakai baju kaler hijau...so together-gether la kami menyelongkar almari baju carik baju kaler hijau. Nasib baik cikNor ada sehelai, itu pun baju Khidmat Bantu PSS Guru Media...selamat RM kalau tak kene g beli lah...hehehe



Cikgu Anuar @ Chief...Masters of Rubber Band Felda Melati...sungguh terror die melastik getah...strike jew!!! Congratz Chief...u are de bez...cikNor tak terror yg ni...huhuu...


Acara sukaneka tahun ni bertemakan Permainan Dulu-dulu...apa tu??? Acara lastik getah, tuju guli, sambung straw jadik rantai & tuju tin...bez jugakk. Johan acara sukaneka tahun 2011 adalah kumpulan Guru Penolong Kanan 1...tahniah sume...


Ini die acara buat rantai dr straw. Mencabar taw, menggigil tangan nk masukkn benang dlm straw tu...dah macam org parkinson jadinyer...hahahaa...tapi acara ni cikNor suksess...cuma nasib tak menyebelahi kami sbb saat-saat akhir cikgu Yusof punyer rantai straw tu terburai...bertungkus-lumus kami bantu die tapi disebabkn dah gabra catatan minit pun agak terukk arr...tak per lah, sume org dah berusaha...apa yg penting KERJASAMA...kerjasama...hey, hey...wonder pets...


Tengok tu cikNor siap gigit lg benang tu takut straw tu terburai...macam-macam gangguan masa ni...perang psikologi...hahahaa


Oke, ni pulak acara tuju guli...not bad, cikNor dpt kumpul mata agak byk gak untuk team cikNor. Nampak jew senang tapi susah gak sebenarnya...tahun depan buat lg la acara cam gini...seronok lak macam budak-budak.


Ni team cikNor yg terdiri drp en Guru Besar...tapi Guru Besar tak der dlm gamba sbb die ada hal kat ofis masa tu so kami anak buah jew la yg posing dulu...tQ, cikgu Noor Hafizah sbb amikkn gamba team kami. Dari kiri gamba tu...ustaz Azme, cikgu Azahar, cikgu Yusof, cikNor, ustazah Safura & cikgu Nor Hidayah.


Dah puas bersukaneka di padang kami sume masuk ke dewan...kat dewan kami wat pulak acara Mari Teka. Permainan ni ala-ala games show kat tv masa dolu-dolu...Win Lose or Draw. Jadi kene pandai lukis ngan cepat spy kawan-kawan dpt teka apa yg dilukis tu. Sume org sangat-sangat enjoyed sbb main teka-teka, macam-macamlah perkataan yg keluar...hahaaa...hentam saja lah labu...tapi acara ni cikNor tak leh masuk sbb cikNor panel penggubal soalan, cikNor berkecuali...masa ni dah tak geng ngan sape-sape pun...


Ini cikgu Zaini dr kumpulan GPK HEM, tengah lokish-lokish...geng die sibuk meneka...cikNor tukang bukakkan sampul soalan & tukang gelak jew...hahahaa


Kemudian acara diteruskn dengan acara penyampaian hadiah kpd pemenang...yg kalah pun dpt gak hadiah tapi tak lumayan laa...sukaneka + acara dewan = pemenangnya kumpulan Guru Penolong Kanan 1. Tahniah buat mereka...Insyaallah, panjang umur tahun depan kita akan sama-sama menyambut Hari Guru lagi.


...itu lah itu...sambutan Hari Guru 2011 di sekolah cikNor.

Mak cakap CIKGU macam MEGI...makanan rutin time susah,ayah cakap CIKGU macam D'SEEKERS...menakutkan, atuk cakap CIKGU macam ASTRO...macam-macam ada, tapi saya cakap CIKGU macam L'OREAL...kerana dirimu begitu berharga.

SELAMAT HARI GURU buat semua warga pendidik tak kira kamo cikgu atau pensyarah...kerana dirimu begitu berharga.

2 comments:

  1. bestnyer kerjaya ko nora.. ada org yg appriciate.. sebenornya menyesal pun ada kt diri aku nih.. dolu2 ada org nk rekemn aku jdik cikgu tp mengada2 gatei nk kawen hhehe pdan muka aku kan dh kerja mcm minah indon... apa2pun DIRIMU BEGITU BERHARGA :) SELAMAT HARI GURU

    ReplyDelete
  2. sume keje bez midah,janji kite suke ngan keje kite...wlupun ko xjd cikgu tapi keje ko pun penting gak...maklum ler syarikat cetak-mencetak,penting tu...so mai la kite sama2 bangunkn negara kite yg trcinta ikt bidang & kemahiran masing2...rasa patriotik la pulak...hehehe...midah,DIRIMU juga BEGITU BERHARGA...ingt tu dear =)

    ReplyDelete