Monday, May 16, 2011

Jom Buat Muffin

Mari buat muffin bersama cik Nor...suke tak makan muffin??? Kalau suke jom kite belajar wat muffin. Sebenarnya muffin ni senang jew nk buatnya. Nampak mcm cupcake tapi sebenarnya lain cara buat & bahannya. Kalau buat kek sensitif sikit...x leh kene air tapi muffin xper,besenya muffin kite letak susu cair...mcm spesis air lah tu.
Muffin sangat-sangat sesuai wat sarapan atau makan petang. Kalau baru keluar dr oven lg sedappp...Filling muffin ikut cita rasa kite...klu cik Nor suke muffin buah & muffin blueberry. Budak-budak besenya suke muffin coklat.
Ini muffin buah...cumell kan...kalau nk tarik minat budak-budak utk makan kite boleh guna cup yg cute,sekarang ni ada macam-macam cup yg boleh kite guna & hasilnya...muffin kite pun nmpak mezti nampak menarik,tertarik & kau memang debumm...hahaha...tapi pastikan jugak rasanya jugak menarik...
Pastikan masa isi adunan hanya suku dari cup sebab nanti muffin tu akan kembang...kalau trlampau penuh nanti isi perutnya terburai dr cup...
Oke,itu muffin buah,muffin coklat & muffin keladi (tapi x berapa jd ungu mcm keladi...xpenah guna flavour yg ni saja nk try nasib baik rasa sedapp) yg cik Nor buat...ari tu cik Nor buat banyak sebab bawa g tempat keje belanja kawan-kawan makan.
Itu rupenya isi adunan taw,jangan penuh-penuh nanti melimpah.
Muffin coklat yg dah siap sedia utk dimakan.

Ini bahan-bahannya:
3 cawan tepung naik sendiri (cik Nor suke guna tepung Bluekey...sbb memang kompem jd cantik)
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula (boleh krgkn kpd 1/2 cawan...cik Nor besenya guna 1/2 cawan jew)
1 cawan susu cair
2 biji telur
sedikit vanilla

Cara-cara:
-pukul telur,gula,vanilla,susu cair...masukkan tepung sedikit demi sedikit & pukul sebati guna mixer taw
-bile nampak sebati masukkan minyak jagung kacau supaya adunan tadi mesra...xperlu pukul dgn mixer...gaul-gaul supaya mesra & nmpak brkilat
-boleh masukkn perisa yg kite suke...kalau buat yg buah-buah perisa oren memang sedap...gaul-gaulkan perisa oren & buah kering sebati
-bila dah nampak elok sebati bolehlah dimasukkn dlm cup kertas
-sebelum tu panaskn oven 15minit
-bakar dlm oven guna kepanasan 175C selama 15-20 minit (brgantung pada oven yg diguna)

Bahan-bahan tu basic jew...flavour boleh buat ikut suke kite.Kalau rasa susah jugak boleh jew beli tepung muffin yg ada jual kat kedai kek sure menjadi & sedap...hehehee...tak pun dtg umah cik Nor kite belajar buat sama-sama =)

Hepi cooking (^_^)

3 comments:

  1. compm aku cuba try test hhehehe jadik jer aku tafg ko hahahaah tq tq nora :)

    ReplyDelete
  2. hehee...baguzz,midah...ko memang ank murid yg proaktif...tQ sbb sentiasa support belog aku

    ReplyDelete
  3. lg satu midah,masa dah masukkn adunan tu dlm cupcake ko taburlh hiasan sikit bru comeii...mcm yg aku buat tu lahhh...

    ReplyDelete