Monday, May 30, 2011

oppss...cikNor sudah jatuh cinta!!! Biar betul...


Amatur punyer decoration...
Holla, frenz...jumpe lg!!! cikNor sedang berusaha meng-update belognyer...Pagi Isnin yg indah ini cikNor tlh berjaya buat kek idamannyer...RED VELVET...suke, suke, sukeee...Terima kasih wat sifu yg ajar cikNor wat RVC, Nor Rahimah kawanku. Berkat tunjuk ajar Imah dpt gak cikNor rasa RVC home made...yg paling beznyer sbb cikNor yg wat.
Inilah rupe red velvet cake yg cikNor wat, kalau org lain wat tak taw la maybe lg cumell...cikNor masih amatur tapi yg penting rasanye sedapp...baik korang cube mezti tak menyesal punyerrr...lagi pun kalau nk beli RVC yg sebesar ni regenyer lumayan gak, lebey krg RM80 hengget taw!!!
Kalau wat kek besar cam gini cream cheese kite layer kt tengah-tengah kek. Kalau kek tu tinggi boleh buat 2 layers. cikNor punyer loyang ni tak berapa tinggi so jadik 1 layer jew la. Tapi td cikNor dah beli loyang yg tinggi sikit dr yg ni sbb nk bg jadik 2 layers...nmpk lg cantekk
Sedia untuk dimakan
Bagi peminat2 cheese mezti sukekan RVC ni sbb cream cheese yg kat tengah-tengah tu very yummy...itu lah itu kenapa cikNor sudah jatuh cinta...

Asik pot-pet, pot-pet jew...bahan wat RVC tak kasi jugak lg erkk...

Bahan kek:
250gm tepung naik sendiri (cam bese cikNor guna Bluekey...hahaha...promote lg. Patut kene jd duta Bluekey nihh...)
1/2 sudu teh garam
15 gm serbuk koko
113 gm butter tanpa garam
160 gm gula kastor
2 biji telur gred A (kalau gred B guna 3 taw cik Kiah)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan Butter Milk:
1 cwn susu segar
1 sudu mkn cuka
2 sudu besar pewarna merah

Bahan Cream Cheese:
250 gm cream cheese philadelphia
125 gm gula kastor
1 biji lemon (amik air)
125 gm fresh cream
125 gm whipping cream (ada tulis kt luar UHT whipping cream) kalau yg ni xder xnk guna pun xper

Cara-cara nak membuatnye...

Butter Milk:
-campur susu & cuka biarkn selama 10-15 min
-kemudian masukkan pewarna merah kacau cepat-cepat spy tak berketul

Kek:
-ayak serbuk koko + dlm tpg + garam gaul sebati
-putar butter & gula smpi kembang, masukkan esen vanilla & telur sebiji, sebiji
-kemudian masukkan tpg berselang dgn butter milk...tpg, butter milk, tpg, butter milk...pastikan diakhiri ngan tpg...ni cikgu cikNor yg ajar, kene ikt klu x kek tu tak halus-mulus
-dlm mangkuk kecil campurkn soda bikarbonat & cuka (campuran ni akn keluar buih-buih cam Eno...so jgn terkezut lakk...) kacau cepat-cepat pastu masukkan dlm adunan tpg dgn cepat kacau campuran tu rata-rata sehingga sebati
-tuang dlm loyang & bakar...suhu oven 170 djh celcius selama 30 min (tgok lah jugak jenis oven...itu oven cikNor)
-bile cucuk kek ngan lidi & nmpk xder melekat tu tandanyer dah masak...sejukkn dulu sblm dihias

Cream Cheese:
-putar cream cheese philadelphia brsama ngan gula sampi kembang (gebu)
-masukkan air lemon putar sebati & ketepikn dlu
-putar pulak fresh cream sampai kembang & gebu kemudian ketepikn dulu
-putar whipping cream jugak smpai gebu...haaaa...yg ni cerewet sikit jgn trlebih putar sbb nanti whipping cream akan mencair langsung xjadi. Kalau whipping cream tak ada tak apa juz guna cream cheese & fresh cream
-kemudian masukkn fresh cream & whipping cream dlm bekas cheese cream, putar semuanya hingga sebati

Sekarang mari kite Deco Bersama Eric...ehh, silap...jom kite hias RVC kite
-bile kek dah sejuk belahkn kpd 1 @ 2 bahagian...ikut ketinggian kek kite
-lapiskn dgn cream cheese kemudian ltk lapisan yg kedua...lapiskn lg ngan cream cheese ltk lapisan ketiga (susun cam sandwich)
-bile dah selesai, putarkn 1 cwn fresh cream untuk topping kek
-taa...daaa...dah siap pun RED VELVET CAKE kite

hepi cooking (^_^)

2 comments: