Thursday, February 16, 2012

Jangan buang kalau kek bantat sebab...

Pernah tak buat kek pas tu tak menjadikk...bantattt!!!..Sakit ati kan????
Nak hidang dah tentu kene kutuk kaw-kaw punyer...nak buang pulak terasa sayang pasal dah mengorbankan 5 biji telur, 1 buku butter, gula...campur dengan segala-mala bahan-bahan lagi...huhhh...sangat, sangat rugi kalau di-TONG SAMPAH-kan ia...tu belum campur dengan tazkirah daripada en Hubby lagi sebab membazir...hahaha
TADAaaa...entry kali ni cikNor nak kongsikan tips untuk menyelamatkan kek bantat kita dan sekali gus ia kembali sedap untuk dinikmati.
Sayangkan...nak buang kek tu...memandangkan dah banyak pelaburan dikeluarkan untuk produced-kan sebiji kek. Actually, tu kek yang cikNor buat...dah terbantat, tak taw la angin monsun mana yang melanda...tup, tup keluar dari oven jadi padat macam dodol...huhuuu

Mulanya en Hubby nak makan bila ternampak kek tu tapi cikNor bagi taw kata belum siap lagi tu belum boleh makan...kalau en Hubby makan sah-sahlah dia bagi komen menusuk kalbu macam pengkritik masterchef tu...hehehe...think, thinkkk...nak selesaikan macam mana ni...
Akhirnya...cikNor dapat idea...harap-harap menjadikk ler
Firstly, potong kecik-kecik kek tu...masukkan dalam mangkuk besar.
Kemudian, hancurkan kek sampai jadi macam gini...macam mana nak hancurkan tu ikut skill masing-masing jer lah.
Bulat-bulatkan kek hancur tadi macam guli, kemudian isikan ke dalam paper cup.
Buatlah guli-guli kek tu sampai habis...
cikNor gunakan dak Eisya untuk bulat-bulatkan kek tu...naik boring dia...hahaha...last-last cikNor jugak yang menyiapkan guli-guli tu...



Cairkan coklat guna kaedah double boil...sebaiknya gunakan dark chocolate sebab dapat menyeimbangkan rasa manis kek tu...kalau guna yang dark ada rasa pahit-pahit manis...kan sedap gitu...
Curahkan coklat cair atas guli-guli kek tu...
Taburkan dengan badam cincang / badam hiris / coklat urai yang kaler-kaler...supaya nampak lagi menggoda...
Simpan dalam ice box supaya beku. Kemudian barulah disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Lastly, bila ada tetamu bolehlah hidangkan guli-guli coklat kita.

Psssttt, kalau ada kek yang tak abes makan boleh gak guna kaedah ni...sure laku punyer kek kite tu nak pulak bagi peminat coklat tegar...tak caya try ler
So conclusion-nya, jangan buang kek bantat sebab ia boleh di-transform-kan menjadi satu kudapan yang sangat enak dinikmati...

k, happy baking (^_^)

4 comments:

  1. hidup mesti kreatiffff....syabass!!!

    ReplyDelete
  2. hebat.... Cik Mun memang bila try meneray ni ada adegan yang kek jadik bantat. boleh try pas ni. tengkiu atas tips berguna ni...

    ReplyDelete
  3. Brilliant sangatttt!!! 2 thumbs UP �� pasni dh krg sket susah ati klo kek saya bantat lagi..

    ReplyDelete