Wednesday, March 14, 2012

Kek Coklat Indulgence

Akhirnyaaa...
berjaya jugak cikNor buat kek coklat indulgence setelah sekian lama duk mengidam kek ni masa tengok kat belog Bila Chah ke Dapur. tQ, Chah sebab share resepi.

Sebenarnya gambar yang cikNor upload ni adalah yang kali kedua cikNor buat, dah puas menggodek laptop carik gambar kek yang first time cikNor buat tu xjugak jumpa...surenderr mencarikkk, dah terdelete kot :(

Kek yang kali kedua buat ni yang di order oleh member tempat keje en. Hubby & jiran sebelah umah cikNor so xdapek arr cikNor nak tunjuk rupe kek yang dah dipotong...(itu pasal duk mencarik gambar kek yang cikNor buat mula-mula tu sebab yang tu ada gambar kek yang dah dipotong...huhuu)
Oke, bagi sesapa yang berminat nak try buat kek coklat indulgence ni bolehlah salin resepinya...(Chah, cikNor mintak izin share resepi yer). 
Bahan Kek:
150gm tepung naik sendiri
5 biji telur
80ml minyak jagung / butter cair
120ml susu coklat
150gm gula kastor
1 1/2 sudu besar ovellete
2 sudu besar cappucino emulco
3 sudu besar serbuk koko

Cara-caranya:
  • Telur dan gula dipukul sampai kembang. 
  • Masukkan ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
  • Masukkan minyak jagung, putar perlahan.
  • Masukkan susu coklat dan cappucino emulco, bila sudah sebati masukkan tepung dan serbuk koko.  Pukul perlahan hingga sebati.
  • Masukkan dalam loyang kemudian bakar hingga masak. 
*cikNor guna tepung sponge pre-mix jer.  Suhu oven cikNor 180C api bawah & 140C api atas selama 45 minit.

Ini pulak bahan-bahan white chocolate filling:
100gm compound white chocolate (xkisah lah brand apa pun - cikNor guna brand Beryl's)
150gm butter
2 biji kuning telur
100gm gula halus
250gm non-dairy whipping cream (yang ini cikNor guna brand Rich)
Cara-caranya:
  • Cairkan coklat secara double boil - ketepikan
  • Pukul whipping cream sampai kembang
  • Pukul butter, gula hingga kembang kemudian masukkan telur kuning.  Pukul lagi sampai kembang dan sebati.  Masukkan coklat gaul sebati dan akhir sekali whipping cream tadi kacau rata hingga sebati.
Bahan dark chocolate filling:
100gm compound dark chocolate (xkisah lah brand apa pun - cikNor guna brand Beryl's)
150gm butter
2 biji kuning telur
100gm gula halus
250gm non-dairy whipping cream (yang ini cikNor guna brand Rich)
-Caranya sama seperti membuat white chocolate filling.

Bahan-bahan ganache:
300gm dark chocolate (potong kecil-kecil @ guna coklat yang bentuk coin supaya mudah larut)
300gm non dairy whipping cream
25gm butter
Caranya:
  • Masak whipping cream hingga keluar buih-buih halus di tepi periuk.
  • Masukkan butter kacau sebati.
  • Masukkan coklat kemudian kacau hingga larut.
*Kalau guna periuk vision lepas masukkan butter matikan api masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair.  Periuk vision simpan haba panas so untuk elakkan coklat ter-over cooked matikan api.

Cara-cara untuk layerkan kek:
  • Potong kek kepada 4 bahagian.
  • Mulakan me-layer dengan kek, white chocolate, kek, dark chocolate, kek, white chocolate, kek, dark chocolate...akhir sekali sapu dark chocolate pada seluruh kek kemudian simpan dalam ice box hingga agak keras.
  • Bila agak sudah keras barulah curahkan ganache...lepas tu bolehlah nak hias cam mana gaya pun.
*memang nampak macam agak kronik nak buat kek ni tapi sebenarnya bila dah buat senang jer...

Ini order daripada kawan en. Hubby untuk bufday ayahnya.
Katanya sedap rasa macam aiskrim, siap nak order lagi...

Yang ini pulak jiran sebelah umah cikNor order...
dia kata rasa sedap berbaloi dengan harganya.

Try lah...memang berbaloi rasanya....
Happy Baking (^_^)

2 comments:

  1. Beb, gojes tul choc indulgencemu itu!!!

    ReplyDelete
  2. tQ,chah...
    resepi ko punyer senang paham step nyer
    CREDIT to BILA CHAH KE DAPUR (*_*)

    ReplyDelete