Tuesday, November 27, 2012

Kek Lobak Merah

Sana sini orang bercerita tentang crepe, cikNor jer yang belum berkesempatan nak berexperiment dengannya...teringin memang lah teringin tapi...belum sampai seru...haha
Resepi kek lobak merah kali ni ditujukan kepada kawan cikNor kat Cheras Perdana tu...upload kat sini sebab memenuhi permintaannya (^_^)
Resepi ini hasil blogwalking cikNor...banyak yang cikNor jumpa tapi resepi yang ni macam nampak best. Risau jugak masa mula-mula buat tu sebab takut bantat...dalam hati berdoa minta-minta eloklah kejadiannya.

Alhamdulillah...elok jer jadinya...lembut dan moist. Terima kasih kepada tuan yang kongsikan resepi ini hanifadil. Menurutnya dia olahkan resepi ini drp Joyofbaking.com . cikNor memang guna resepi yang hani kasi cuma cikNor gantikan gula kastor kepada gula perang dan serbuk kayu manis kepada ground all spices (nak jugak alter...hihii...)

cikNor tak letak topping pun just layer kat dalam jer dengan cream cheese.

KEK LOBAK MERAH
Sumber : hanifadil

Bahan-bahan :
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh ground all spices
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam halus
4 biji telur
1 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung / canola / bunga matahari
1 sudu teh vanilla
2 1/2 cawan lobak merah - parut
1 cawan walnut - panggang kemudian cincang kasar
1/2 cawan kismis - cincang

Cara-cara :
  • ayak tepung, ground all spices, garam, soda dan baking powder.
  • pukul telur 1 minit, masukkan gula perang pukul sampai kembang (3min).
  • masukkan minyak dan vanilla kemudian pukul sebati.
  • masukkan tepung sikit-sikit sambil dipukul sebentar.
  • masukkan lobak merah, walnut dan kismis kemudian kaup balik sebati.
  • bakar 40-45 min atau sampai masak, suhu ikut oven masing-masing (cikNor guna suhu 130c api atas, 170c api bawah).
CREAM CHEESE
(resepi ni cikNor punye yg bese cikNor buat)
Bahan A
250 gm cream cheese Philadephia
120 gm gula kastor
1 biji lemon - ambil jus
  • pukul cream cheese kemudian masukkan gula kastor pukul lagi hingga kembang kemudian masukkan jus lemon pukul hingga sebati.
Bahan B
125 gm UHT whipping cream
  • pukul hingga kental
Bahan C
125 gm non-diary whipping cream (fresh cream)
  • pukul hingga kental
- campurkan bahan B dan C ke dalam bahan A kemudian pukul hingga sebati.
- sedia untuk diguna.

cikNor bawa ke tempat kerja...kawan-kawan kata sedap (^_^)

2 comments: