Tuesday, November 13, 2012

Cheese Tart Chocolate

Hepi morning...pagi-pagi morning cikNor try untuk update belog maklumlah dah lama tak ke sini.
Tak nak cakap kata sibuk / busy sebab ayat tu dah klise (walau pun memanglah sibuk sebenarnya...)
Tinggalkan dulu dunia sibuk kita melangkah ke dunia sweet n yummy...let's baking together-gether.
 
Chocolate cheese tart...
cikNor tak pernah pun buat sebab lebih teruja dengan blueberry cheese tart jer sebelum ni tapi bila ada tempahan cikNor pun buatlah...customer is always right jadi buat jer lah...
hurmmm...bila dah jadi cikNor try rasa...sedap rupanya coklat kawen dengan cheese...maknanya tak rugilah kalau membuatnya...hehe
Sebenarnya kulitnya dah lama cikNor buat kemudian simpan dalam tupperware (asalnya nak buat blueberry cheese tart...)
Bahan-bahan untuk buat kulit tart (cikNor guna acuan saiz 4cm - dapat banyak):
*sila gandakan kuantiti bahan kalau nak buat banyak
125 gm butter - lembutkan
60 gm gula halus
250 gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh vanilla
1 sudu besar air

Cara-cara :
  • tepung dan gula disatukan kemudian ayak, masukkan butter gaulkan hingga jadi crumb.
  • masukkan kuning telur, vanilla dan air uli hingga jadi doh lembut.
  • tutup doh dan rehatkan dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
  • keluarkan dari peti lembutkan dahulu kemudian tekan dalam acuan tart - acuan tak perlu sapu butter sebab tak melekat pun.
  • bakar selama 15-20 min dengan suhu 180 c (separuh masak pun tak apa sebab nanti bila dah masukkan cheese kene bakar lagi).
  • kemudian sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara. Bila nak makan tart cuma ambil kulit dan isikan dengan cheese dan filling yang kita suka...lebih cepat kalau buat kulit dahulu.
Cream Cheese Coklat :
Bahan-bahan :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur gred B
1/2 sudu teh vanilla
chocolate ganache secukupnya untuk campur dalam adunan cream cheese
chocolate ganache yang disejukkan dalam peti sejuk supaya jadi sedikit kental kemudian masukkan dalam piping bag - untuk filling

Cara-cara :
  • putar cream cheese dan gula hingga kembang.
  • masukkan telur dan vanilla putar lagi hingga sebati, kemudian masukkan coklat ganache (ikut suka hati nak masukkan banyak mana - sesedap rasa tekak tuan tanah ler...hehe).
  • kemudian paipkan coklat ganache yang kental dalam kulit tart dan tutup dengan cream cheese coklat tadi.
  • panaskan oven, kemudian bakar tart yang dah siap isi dengan cream cheese selama 15 min (suhu 170 c). Sentuh dengan jari pada permukaan cheese, jika tidak melekat maknanya cheese tart tersebut sudah masak.
Kulit tart yang sudah dibakar sejukkan dulu atas redai sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
Coklat yang mencair di dalam, super-duper yummylicious... 
Cheese tart yang dah siap bolehlah diuji rasa sekarang...

2 comments:

  1. yg ini mmg serius giler sedap, tq share ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. welkem...betul tu,mmg thumb up for this recipe :D

      Delete