Sunday, November 25, 2012

Pastry Puff Ayam

Kuchiwa sangat kuchiwa... Malaysia dah digulaikn Singapore...
en Hubby tukar channel tengok movie kat HBO, layan citer Cowboys & Aliens...huhu
 
Jom tengok apa pulak yang cikNor nak share...pastry lapis, yang rangup lagi sedapp...
leceh kan nak buat pastry lapis ni...tapi cikNor dah jumpa short cut untuk buat anda tersenyum lebar sambil menayang pastry lapis yang rangup pada family...(rasa cam riak la pulak...!)
cikNor dapat resepi ni hasil meng-Google ler...boleh klik di SINI untuk pastikan yang cikNor tak auta...hehe
TERIMA KASIH buat zura yang kongsikan resepi mudah ni.
 Pastry Puff Ayam
Sumber :azura rahman
Bahan :
1 bungkus kulit paratha instant brand Kawan
Inti ayam secukupnya (boleh buat apa-apa inti - cikNor buat cam inti karipap jer sebab guna kulit yang bawang punyer kalau nak buat inti epal / blueberry guna kulit paratha plain)
1 biji telur - untuk glis atas permukaan pastry
Ini lah kulit paratha / roti canai instant brand Kawan yang cikNor guna.
Plastik kaler hijau tu plain, plastik kaler merah tu bawang.
Cara-caranya sila rujuk gambar :
 Ambil kulit paratha, potong 2 / 4 bahagian - cikNor potong 2 sebab nak saiz besar
Letakkan inti
Lipat macam gambar di atas tu
Ambil garfu, tekankan tepi yang terbuka tu
Letakkan dalam dulang yang dah diglis dengan butter, kemudian sapukan telur atas permukaan kulit pastry. Bakar dalam oven 20 min atau hingga masak kekuningan (suhu 180c - oven panaskan dulu yer chek). cikNor bakar dalam 15 min lepas tu keluarkan dari oven glis lagi sekali dengan telur kemudian bakar lagi sampai masak sebab nak bagi permukaan tu lagi shantekkk...
Bakar sampai kuning cam gini
Dah masak boleh angkat dan sejukkan sebelum dimakan tapi sedap makan panas-panas...hehe
Kalau kulit paratha tu dipotong 2 akan dapat 10 biji puff kalau nak banyak potong kepada 4 bahagian sebab kulit paratha tu ada 5 keping jer. Kalau dah buat tapi tak nak bakar terus boleh juga simpan  dalam peti ais kemudian bila nak bakar baru keluarkan.
Rangup dan berlapis-lapis sama macam yang dijual di kedai bakery.
 ermmm...yummmy
Jadi lepas ni tak der alasan lah nak kata tak pandai buat pastry lapis kan...tak kisahlah short cut pun janji dapat makan yang panas-panas dengan inti yang banyak...hihi

3 comments: