Monday, November 12, 2012

Edible Garden Part II

Hollaaa...
Cantik tak bunga sejambak tu??? Cuba teka bunga apa?
Kalau nak tahu itulah itu bunga pokok kucai...yer pokok kucai yang biasa kita guna buat cucur udang tu (nyumm...nyumm...sedapnya cucur udang cicah kuah kacang minum nescaffee...)
Pokok kucai yang cikNor tanam dulu dah subur merimbun sampai dah keluar bunga. Seronok dapat petik sendiri lepas tu guna untuk masak-masak.
Walaupun cuma empat rumpun tapi bila dah bercambah...wahhh, puas makan jugaklah. cikNor siap bawa kucai tu masa camping kat sekolah untuk buat jemput-jemput kucai (udang tak ada so tak jadi la cucur udang tapi jemput-jemput kucai...sebenarnya samanya bendanya cuma tak ada udang...heheee...)
Oke, yang ni pulak bunga apa? Macam bunga orkid tapi bukan orkid tau, baunya harum sangat...
Inilah bunga pokok kencur a.k.a. cekur. Memang lah wangi sama bau macam daunnya...harum kalau buat masak pecel. Pokok kencur ni pun subur sangat...daunnya lebat dan lebar-lebar. Sebenarnya pokok ni dah lama cikNor tanam masa duduk kat Jengka 10 lagi tapi tak der lah ia subur mekar macam ni. Sejak duduk rumah kat Sri Angsana ni barulah nampak subur...kalau tak macam hidup segan mati tak mahu...pandai pilih kawasan jugak rupanya pokok ni...hihihiii
Pokok kacang duduk yang cikNor ambil benih dari sekolah. Rajin pokok ni berbuah...tapi sepokok jer yang lagi sepokok tu asik duk giler berbunga jer tapi tak menjadi buahnya...huhuu
Cuba tengok kat belakang pokok kacang yang ada buah tu...nampakkan pokok yang lagi satu, duk maintain berbunga jer...(ni entry tertunda sebenarnya, pokok yang giler berbunga dah kuar buah tapi cikNor tak snap gambar pun...cikNor biarkan buahnya jadi tua sebab nak buat benih nanti boleh tanam lagi).
Ini pokok kucai tu...dah tiga kali menuai sebenarnya, kalau tak lagi merimbun pokok ni.
Pokok beri...sebelum ni jenuh pokok ni diserang dengan koya (alaa...serangga kaler putih, kecik-kecik) sampai tak sempat nak keluar buah...malas nak letak racun seranggan sebab nanti kalu budak-budak petik buahnya lepas tu cuci tak elok keracunan pulak...jadi cikNor pangkas sampai togel pokok ni...hahaha...
tapi kan...
pokok ni jadi makin cantik dan buah makin lebat and the best part is the koyas are gone...hihii...cikNor sukeeee...

4 comments:

  1. rajin juga tanam menanam ni ye ! subur pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sngt,sngt suke...bila dah boring2 baking blh terapi mata kat pokok2 lak.lg pun mcm puas hati jer dpt guna utk masak2

      Delete