Thursday, October 11, 2012

Puyuh Masak Halia

jeng...jeng..jeng...tahap memasak berada di level yang agak membanggakan...haha
cepat pulak meng-update belog dengan citer-citer masak N makan...
 Kali ni kita belajar masak resepi yang enak banget...puyuh goreng halia gitu

Bahan-bahan :
4-6 ekor puyuh
7 cm halia muda -hiris kecil (kalau xada yg muda tak apa, guna yg dah tua pun jd gak)
1 biji bawang besar - potong baji
3 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu besar sos tiram.
2 biji cili hijau - potong serong

Cara-cara :
  • puyuh dibersihkn kemudian golek-golek atas tepung
  • goreng ayam, angkat toskan.
  • panaskan minyak kemudian masukkan bawang putih dan halia, masak hingga wangi
  • kemudian masukkan sedikit air dan sos tiram.
  • masaklah sos ayam hingga sosnya menjadi sedikit pekat
  • akhir sekali barulah diletakkan ayam, bawang besar dan cili hijau...kacau rata-rata
  • voilaaa....dah siap dan boleh dimakan
Psstt...besenya kalau nor masak resepi ni memang tak guna minyak. Esok kene bawa ba

 Tak ada modal nak bercerita laa...layan jer la gambar-gambar puyuh ni...
ermmm...ngantuk tahap Gaban dah ni...choww

1 comment: