Thursday, July 26, 2012

Ikan Siakap Masam Manis

Holla semua...
panas betul ari ni erkk...dugaan orang berpuasa, sabar, sabarrr...
Kat sekolah tadi pun rasa macam tak sabar jer nak tunggu time balik sebab tak sabar nak mandi pas tu duduk atas sofa, pasang kipas sambil layan channel 703, 706...tak dapat makan tengok makanan pun oke gak...hehe
Balik dari sekolah kelmarin singgah kat Pasar raya Tunas Manja, menyopping barang masak...en Hubby beli ikan siakap dan ikan pelaling (goreng pun sodap nihh...)
Bila tanya kat dak Danial dan dak Eisya nak masak apa ikan ni??? dak Eisya geleng-geleng jer (kalau ikut budak kecik ni senang jer, dia suka ikan pelaling masak singgang...hehe...tu pasal bila tanya ikan siakap tak taw nak masak apa) dak Danial kata masak sweet sour lah...so jadilah ia sweet sour orang Melayu kata masam manis...(sebenarnya lama jugak dah tak masak siakap sweet sour ni...kira cantekk arr bila dak Danial request tu.)
 Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap - bersihkan kemudian lumurkan dengan garam dan tepung jagung, goreng garing...toskan
1/2 cawan nanas - potong dadu (cikNor guna yang dalam tin jer)
sedikit timun - buang empulur kemudian potong dadu
1 biji tomato - buang biji kemudian potong dadu
1/2 labu bawang besar kuning - potong dadu
1 tangkai cili merah - potong serong
1 tangkai daun bawang - potong 1 cm
2 cm halia - dimayang halus
3 ulas bawang putih - diketuk
1/4 cawan sos cili
1/4 cawan sos sweet and sour (kalau tak ada pun tak pe gantikan dengan sos tomato)
2 sudu besar sos tiram

Cara-cara:
  • panaskan minyak, tumis halia, bawang putih dan bawang besar kemudian masukkan sos cili, sos masam manis dan sos tiram - kacau sebati masukkan sedikit air
  • masukkan nanas, tomato dan timun, kacau hingga mesra.
  • masukkan cili merah dan daun bawang kacau kejap kemudian matikan api.  Siramkan sos tersebut atas ikan siakap goreng tadi.
*kalau nakkan kuah agak pekat masukkan bancuhan tepung jagung (1 sudu besar) ke dalam sos. cikNor jarang guna bancuhan tepung jagung sebab sos-sos yang digunakan tu sudah cukup cantik pekatnya...tak terlalu cair atau terlalu pekat.

Menu berbuka hari tu cuma siakap masam manis, sayur mak tam goreng tauco, ulam salad,
sambal belacan dan pelaling goreng.

Mewah dengan potongan nanas, tomato dan timun.
Sangat sedap...sweet n sour gitu....


Menu ni simple jer cuma kadang tu cara olahan kita yang menjadikan ia cukup sedap hingga menjilat pinggan jari !!!

3 comments:

  1. wow...dap dap dap...

    untung suami...hehe

    ReplyDelete
  2. Bertambah boroi le laki ko cik nor oi!!

    ReplyDelete