Red Velvet lagi...huhu
Kali ni request order daripada cikgu Tahun 1, teacher Hezlin sempena bufday kanak-kanak riang tu...Nurul Izwani (bertuah badan dapat cikgu kelas yang sangat penyayang...Red Velvet tuuuu....)
Keliling kek tu cikNor tekapkan dengan red velvet cupcake yang cikNor hancurkan macam bread crumb. |
Sebenarnya dah banyak versi Red Velvet yang cikNor buat tapi rasanya yang ni lagi best kot sebab yang ni keknya lembut, gebu dan sangat moist. Pelanggan pun sangat-sangat puas hati, yang tak suka makan kek pun boleh berulang-ulang makan sampai abes sebiji kek tu...hehe...mabelles sugguh la kot. Kalau tanya cikNor...of course la i kata sodap pasal dalam banyak-banyak kek...red velvet lah yang masih berada dalam carta hatiku...Bahan-bahan :
(untuk loyang 9 in)
5 biji telur gred B
250gm unsalted butter
3 cawan tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula kastor
3 sudu besar pewarna merah
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar cuka
Cara-cara :
- Panaskan oven selama 20 minit, suhu 180C.
- Ayak tepung dan serbuk koko - ketepikan dulu.
- Butter dan gula dipukul hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji-sebiji hingga habis.
- Buttermilk dicampur dengan pewarna merah, kacau sebati dan pastikan tidak berketul.
- Masukkan tepung dalam adunan butter berselang-seli dengan buttermilk (tepung - buttermilk - tepung - buttermilk - tepung - buttermilk - tepung). Pukul adunan hingga ringan.
- Larutkan baking powder dengan cuka masukkan ke dalam adunan tepung, kaup balikkan dengan spatula dengan cepat hingga sebati.
- Bakar selama 45 minit - 1 jam (hingga masak), suhu 180C.
- Bila sudah masak angkat, sejukkan barulah dipotong kepada 3 bahagian.
- Kemudian bolehlah dilapiskan dengan cream cheese frosting. Topping kek boleh gunakan fresh cream.
*Buttermilk boleh dibuat dengan mencampurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar cuka kemudian rehatkan selama 10 - 15 minit.
Red velvet yang dah dibelah...nampak tu cream cheesenya...Cream cheese frosting :
250 gm cream cheese philadelphia - suhu bilik
1 biji lemon - ambil jus
120 gm gula kastor
125 gm fresh cream
125 gm UHT whipping cream
- pukul cream cheese hingga kembang, masukkan gula kastor pukul lagi hingga kembang dan sebati. Masukkan jus lemon sebatikan. Masukkan fresh cream pukul lagi hingga kembang - ketepikan dulu.
- pukul UHT whipping cream dalam mangkuk lain hingga kaku kemudian campurkan dalam cream cheese tadi pukul hingga sebati...taDAAAA...sudah siap untuk digunakan.
No comments:
Post a Comment