villakamimicasamawar

Tuesday, July 24, 2012

Red Velvet Cake

Red Velvet lagi...huhu
Kali ni request order daripada cikgu Tahun 1, teacher Hezlin sempena bufday kanak-kanak riang tu...Nurul Izwani (bertuah badan dapat cikgu kelas yang sangat penyayang...Red Velvet tuuuu....)


Keliling kek tu cikNor tekapkan dengan red velvet cupcake
yang cikNor hancurkan macam bread crumb.


Sebenarnya dah banyak versi Red Velvet yang cikNor buat tapi rasanya yang ni lagi best kot sebab yang ni keknya lembut, gebu dan sangat moist.  Pelanggan pun sangat-sangat puas hati, yang tak suka makan kek pun boleh berulang-ulang makan sampai abes sebiji kek tu...hehe...mabelles sugguh la kot.  Kalau tanya cikNor...of course la i kata sodap pasal dalam banyak-banyak kek...red velvet lah yang masih berada dalam carta hatiku...

Bahan-bahan :
(untuk loyang 9 in)
5 biji telur gred B
250gm unsalted butter
3 cawan tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula kastor
3 sudu besar pewarna merah
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar cuka

Cara-cara :
  • Panaskan oven selama 20 minit, suhu 180C.
  • Ayak tepung dan serbuk koko - ketepikan dulu.
  • Butter dan gula dipukul hingga kembang.
  • Masukkan telur sebiji-sebiji hingga habis.
  • Buttermilk dicampur dengan pewarna merah, kacau sebati dan pastikan tidak berketul.
  • Masukkan tepung dalam adunan butter berselang-seli dengan buttermilk (tepung - buttermilk - tepung - buttermilk - tepung - buttermilk - tepung).  Pukul adunan hingga ringan.
  • Larutkan baking powder dengan cuka masukkan ke dalam adunan tepung, kaup balikkan dengan spatula dengan cepat hingga sebati.
  • Bakar selama 45 minit - 1 jam (hingga masak), suhu 180C.
  • Bila sudah masak angkat, sejukkan barulah dipotong kepada 3 bahagian.
  • Kemudian bolehlah dilapiskan dengan cream cheese frosting. Topping kek boleh gunakan fresh cream.
*Buttermilk boleh dibuat dengan mencampurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar cuka kemudian rehatkan selama 10 - 15 minit.
Red velvet yang dah dibelah...nampak tu cream cheesenya...

Cream cheese frosting :
250 gm cream cheese philadelphia - suhu bilik
1 biji lemon - ambil jus
120 gm gula kastor
125 gm fresh cream
125 gm UHT whipping cream
- pukul cream cheese hingga kembang, masukkan gula kastor pukul lagi hingga kembang dan sebati.  Masukkan jus lemon sebatikan.  Masukkan fresh cream pukul lagi hingga kembang - ketepikan dulu.
- pukul UHT whipping cream dalam mangkuk lain hingga kaku kemudian campurkan dalam cream cheese tadi pukul hingga sebati...taDAAAA...sudah siap untuk digunakan.

No comments:

Post a Comment