Thursday, July 5, 2012

Masak Budu

Holla...
mari meng-update belog. Pagi-pagi pulak kita update belog sebab ni jer masa yang ada untuk bersantai ria kat sini...hehe

Kali ni cikNor nak share lagi resepi tradisional orang Pahang. Nama menu ni Masak Budu (ringkas jer kan namanya...kalau dah namanya pun masak budu of coz la bahan utamanya budu).  Nak masak menu ni pun sangat senang.  Kak An bagi taw masakan ni biasanya orang-orang kampung di Pahang (especially Kampung Bukit Rang...kat kampung dia ler tu) buat bila time kenduri-kendara.  Dorang masak ni untuk makan masa rewang.

Masakan ni sebenarnya campuran pelbagai ulaman kampung...antaranya ialah daun kaduk, pucuk mengkudu, pucuk ubi, daun kunyit, terung pipit, daun kesum. Bila dah siap masak harum pucuk-pucuk kayu mengguda jiwa taw...hehe

Bahan-bahannya:
3 biji kelapa - perah untuk dapatkan pati santan (pekat)
1 ikat daun kesum
6 helai daun kunyit
10 helai daun kaduk
100 gm terung pipit
2 ikat pucuk ubi
20 tangkai cili padi - boleh kurangkan @ tambah
2 botol budu - botolnya macam yang kat dalam gambar tu
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
5 batang serai
3 keping asam keping - boleh juga digantikan dengan belimbing buluh (Sarah lupa nak bawa so guna asam keping jer lah...)

Cara-cara
  • Bawang besar, bawang putih, kunyit, cili padi dikisar halus
  • Semua daun-daun dihiris-hiris, jangan halus macam bunga rampai taw
  • Serai dihiris tipis-tipis
  • Pucuk ubi yang dah dihiris tadi ramas-ramaskan ia kemudian cuci dan toskannya- nak keluarkan getahnya.
  • Pucuk mengkudu pulak lepas dihiris masak sekejap untuk mengurangkan kadar kepahitannya. Kemudian tos.
  • Masukkan semua bahan yang dihiris tadi, terung, serai, asam keping, santan dan budu dalam periuk kemudian masak hingga mendidih dan kuahnya agak pekat tapi kalau nak banyak kuah boleh lebihkan santan cair.
  • Bila sudah masak bolehlah diangkat dan dihidang dengan nasi panas.
*budu tak perlu diisi hingga habis 2 botol...rasa dulu yer

Kelapa yang di-sponsor oleh Sarah...kak An order 1kg kelapa so Sarah kata 1kg sama
dengan 4 biji kelapa tapi kitaorang tak guna sume pun ada lagi berbaki maybe
dalam 1 biji kot...cikNor amik ler...hehe
Kitaorang suruh Sarah bawa kelapa parut sebab rumah dia kat kampung Tanah Nyior...so mustilah nyiur nyer berlanar-konar...haha...(nyiur tu sinonim dengan kelapa yer kawan-kawan)
Ulam-ulaman yang dibawa oleh kak An

Daun kesum dari Kampung Bukit Rang


Daun kaduk from kampung Tanah Nyior with Love...hehe

Cili padi yang cantik tu pun dibawa oleh Sarah.  Mak mertuanya ada kebun sayur so memang sewajarnyalah dia kene bawa,hehee... cikNor lak duk kat bandar kalau nak bawa boleh tapi kene beli kat pasar raya TF tu lah jawabnya.  Terung pipit tu pulak kitaorang rembat kat garden prasekolah...
Serai ni Sarah ambik kat belakang rumah kuaters guru SKBN...dulu dia duk kuaters tu tapi bila dah kawen dia pun dah pindah duk dengan family hubby-nya kat kampung Tanah Nyior...itu pasallah cikNor sebut from Tanah Nyior with Love...hehehee...ada makna rupe nyer
Oke ini budu yang kitaorang guna...budu brand ni agak glamer la kat Pahang, buatan dari Kelantan.


Hiris daun-daun tu macam tu yer...tak terlalu kasar dan tidak juga terlalu halus...hurmmm...tangan sape lah tu yer??? yang pasti bukan tangan cikNor sebab cikNor tukang amik gambau.




Senang masakan ni sebab sumenya main campak jer dalam periuk pas tu dah boleh masak...senang kan???




Kene lah juga sekali-sekala dikacau supaya tidak pecah minyak. Kuah ni ikut suka kitalah sama ada nak pekat atau cair.
Setelah kami membahagi kan harta sepencarian tu...itulah itu yang cikNor dapat bawa balik ke rumah. Bez dimakan dengan nasi panas dan ikan goreng tak perlu lauk lain, sudah cukup meyelerakan...terutamanya kalau memang tengah kelaparan...haha


psstt - resepi hari ni sebenarnya cikNor masak bergotong-royong dengan cikAn (kak An) dan cikAh (Sarah).  Kitaorang main masak-masak kat sekolah sempena memeriahkan Bengkel Sains budak Tahun 6...orang lain berbengkel kat dewan kitaorang duk berbengkel kat dapur prasekolah...hahaaa...apa-apa pun kitaorang berjaya men-tapaw-kan masakan tu pada sume member yang duk kat dewan mendengar ceramah Sains (^_^)

4 comments:

  1. update N3 ngan resepi yang best ni... mantap.. mmg suka mkn budu tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cam tu memang leh try la masak resepi ni...cube taw

      Delete
  2. wow...budu...dap...dap...dap...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh,orang nogori pun suko erkk dongan budu ni???hehe

      Delete