Tuesday, April 26, 2011

Puding Cik Nor

Holla! Tak sabar nk upload resepi baru ni sbb ni lah puding yg paling sempoi abad ini. Bahan-bahan pun mudah dapat so tak der lg alasan tak nak masak...

Bahan A
1 cwn gula (buat gula hangus)

Bahan B
1 peket agar-agar serbuk (plain punyer taw)
4 cwn air
1 cwn gula

Bahan C
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh vanilla

Cara-caranya:
*Gula hangus masukkn dlm acuan
*Didihkn bahan B dlm periuk, kecilkn api kemudian masukkn bahan C
*Kacau dlm 2-3 minit atau sampai nmpk pekat
*Matikn api pastu tuang adunan puding dlm acuan yg dah letak gula hangus td
*Bekukn pastu ltk dlm peti ais...bile dah sejuk perhh...sedapp dimkn beb!!!
Oke, itulah puding yg kite belaja wat td...nk comey lg pandai-pandailh korang hias ikut kreativiti masing-masing.
Ini bile dah tuang sume adunan td bekukn jap kt suhu bilik pastu baru letak dlm peti ais. Panas-panas ni sedap mkn puding yg sejuk cam gini...klu tak caya cube arr...
Mari kite tuang ke dlm acuan...
Elok-elok, jgn sampai tertumpah...rugi
Ini acuan yg dah siap diletakkn dgn gula hangus...elok-elok wat gula hangus, jgn coklat sngt nnti pahit tak sedap. Lg satu, brhati-hati masa wt gula hangus sbb takut trpercik kene tgn boleh melecur taw...
Ini pulak serbuk agar-agar yg digunakn...bg contoh spy senang korang nk cari kt pasar raya nnti. Selamat mencuba...dah buat nnti kasi komen kt belog saya taw...

Hepi Cooking (^_^)

3 comments:

  1. bagus betul sahabatku yg sorang nih bg resepi mmg ada serbuk tuh kt umah aku bli tp x tau nk buat heheheeh nnti aku cuab yer pastuh aku tag hehehe x sabor tunggu coti2 hari bekerja bz...pssst aku this eek blik lewat jer tp ingatkan puding ko aku gagahkan juga sengkang mata heheeh :))

    ReplyDelete
  2. waah,coti ni dah plan nk wt puding cik Nor lah yer...semoge brjaya sahabatku.aku pun xsabor nk tunggu ko tag...hehehe

    ReplyDelete
  3. nora aku dh buat tp x jadi la huwaaaaa :0 aku x pndai baut gula hangus nyer... tp ada kakak fb dh ajar nnti aku buat aku tag ko yer huhuhuhu... nk amek gambo malu kang digelak dek org hahahahaah..errrmm tgk mood la kalau ok aku masukkandlm fb hehehehe

    ReplyDelete