Wednesday, December 12, 2012

Kek Mentega Keju Lemon

Holla, semua...
Dah lama cikNor tak pos entry kek kan...(ada ke orang tunggu resepi kek cikNor...huhuu...)
Tuan-tuan dan puan-puan inilah dia...Kek Mentega Keju Lemon atau pun kita omputihkan sebutannya...Butter Cheese Lemon Cake...cikNor letak jugak lemon kat nama kek ni sebab rasa lemonnya yang umphh...so credit la sikit kat lemon tu...
 
Sedap tau kek ni...bau lemonnya yang semerbak dengan rasa lemak butter dan keju...hurmm...yummylicious sangattttt...cikNor dapat resepi ni daripada belog akak Wana Yusuf.
Terima kasih yer kak sebab share-kan resepi sedap ni...

cikNor guna bekas aluminium masa bakar jadi dapat tiga bekas ni.
Bakar dalam bekas ni sebab nak bawa balik kampung jadi tak perlu cari bekas lain cuma ambil penutup tutup jer...
siap pack untuk buah tangan orang kampung...
Dua kali adun dapat 6 bekas...bese la, tuan tanah pun nak makan jugak...hehe...1 bekas ada customer datang beli kat rumah, 1 bekas buah tangan buat kak Fa (rakan FB...duk kat taman Damansara Alif, Tampoi), 1 bekas kasi my mommy,1 bekas bawa balik kampung...lagi 2 ??? tuan tanah makan...hehee...en Hubby dan my kids sangat-sangat suka tu pasal dorang makan sampai 2 bekas !!!

cikNor bawa balik kampung kek lapis prune, kek lobak merah dan kek butter cheese lemon ni...ole-ole untuk family kampung.
 
Kek Mentega Keju Lemon
 
Bahan A :
225 gm tepung gandum / tepung naik sendiri - cikNor guna tepung gandum jer
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
 
Bahan B:
200 gm butter
175 gm cream cheese
1/2 sudu teh kulit lemon (hati-hati masa parut jangan sampai terkena bahagian putih...pahittt)
175 gm gula kastor
5 biji kuning telur
 
Bahan C:
5 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon
 
Cara-caranya:
  • butter, cream cheese dipukul hingga kembang.
  • masukkan gula, pukul.
  • masukkan kuning telur dan kulit lemon, pukul.
  • bahan A disatukan, ayak kemudian dimasukkan dalam bahan B yang dipukul tadi...gaul rata.
  • dalam bekas lain pukul bahan C sampai kental kemudian campur dengan bahan campuran tadi. Kaup balikkan hingga rata.
  • masukkan dalam loyang dan bakar selama 30 min suhu 180c - cikNor guna oven api atas bawah, atas 130c bawah 160c selama 30 min.  


XOXO    (0_0)  (^_^)

4 comments: