Friday, December 28, 2012

Black and White Russian Chocolate Cake

Pengumuman...pengumuman...cikNor update blog, cikNor update blog
~ kena war-warkan sebab cikNor kan selalu lambat update blog,
kali ni cepat pulak...kenapa ya???
Jawapan = biarlah rahsie kot...hehee
 
Geram + terliur tengok tuan-tuan blog yang tayang kek black and white russian. Lama cikNor bertangguh nak buat kek ni dari sehari ke sehari akhirnya hari ni siaplah jugak kek bistro yang sangat hot ni. 2 hari cikNor amik masa nak siapkan kek sedap ni bukan sebab kek ini complicated sangat nak membuatnya tapi cikNor banyak hal lain di luar jangkaan.
 
Mula-mula dah buat kek coklat moist tu tapi tiba-tiba ada tetamu datang ke rumah jadi kek tu pun dikorbankan untuk kudapan tetamu...hihii...jadi tomorrow morning cikNor bakes lagi kek coklat moist tu, tup-tup en Hubby ajak ke Mentakab lak nak shopping kelengkapan asrama dak Danial so kek tu dihibernasikan ke dalam es box...tu pasal la panjang riwayat kek ni citer nyer...
Inilah rupa kek black and white Russian chocolate tu.
Tak ler comel sangat kejadiannya sebab cikNor nak cepat menyiapkannya, nak ke rumah kak Lah sebab nak minta dia tolong jahitkan baju Melayu dak Danial yang nak dibawa ke asrama...3 pasang...huhuu...tu pasal kene hantau cepat-cepat (ibunya tau membaking jer...menjahit sifar...).

Selepas dipotong...hurmm...tak mengecewakan, tersusun kemas cheese dan ganache, masa buat tu risau jugak takut cheese tu meleleh dan sememeh merata sebab cikNor guna resepi frosting cream cheese sendiri. Resepi asal ada guna cream cheese dan mascarpone cheese...tapi kat Jerantut ni cikNor tak pernah lagi jumpa dengan mascarpone cheese  jadi kena pandai-pandai la alter resepi asal. Untuk buat kek ni kita boleh guna apa-apa resepi kek coklat moist, cikNor memang dah biasa guna resepi yang ini - dijamin lembut serta very moist dan yang paling penting sedapppp...


Jom semak resepi...

Kek Coklat Moist :
loyang 8 in

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
3 biji telur gred A
2 cawan gula pasir - kisar halus
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung / minyak bunga matahari

Bahan D
1 cawan air panas

Cara-cara :
  • panaskan oven 15 minit suhu 180 celcius.
  • satukan semua bahan A kemudian ayak.
  • bahan B dipukul hingga kembang dan ringan.
  • masukkan bahan C dalam bahan B pukul sebati.
  • masukkan pula bahan A sedikit demi sedikit sambil dikaup-balik hingga sebati - guna whisk jer.
  • kemudian masukkan air panas mendidih dan kacau sebati adunan tersebut.
  • tuangkan adunan dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper dan diglis butter. Bakar selama 1 jam dengan suhu 180 celcius. (ikut oven masing-masing yer, cikNor punya oven 1 jam untuk membakar kek coklat moist ni)
*boleh juga kalau nak kukus tapi kalau nak kek tahan lama lebih baik dibakar...don't worry kalau guna resepi ni walau dibakar keknya tetap moist.

Cream Cheese Frosting :

Bahan A
250 gm cream cheese phildelphia / tatura - cikNor guna philadelphia
90 gm gula kastor - kisar halus
1 biji lemon - ambil jus
1 sudu teh serbuk nescaffe - ayak
1 sudu teh coffee emulco
- cream cheese, gula dipukul kembang kemudian masukkan jus lemon, serbuk nescaffe dan coffee emulco...pukul hingga sebati.

Bahan B
125 gm UHT whipping cream
- pukul hingga soft peak.

Bahan C
125 gm fresh cream
- pukul hingga soft peak

Cara-cara :
  • masukkan bahan B dalam bahan A kacau sebati kemudian masukkan pula bahan C gaul hingga semua bahan sebati.
  • simpan dulu dalam es box.
Ganache :
300 gm fresh cream
300 gm dark chocolate
25 gm butter

Cara-cara :
  • panaskan fresh cream hingga keluar buih-buih kecil, masukkan butter.
  • bila butter dah cair masukkan coklat kacau hingga coklat cair dan tiada ketulan.
  • sejukkan ganache supaya sedikit keras
* buat 2 adunan ganache ni sebab 1 adunan untuk paipkan atas kek (yg dah disejukkan hingga sedikit keras) 1 adunan lagi untuk tuang sebagai topping atas kek yer puan-puan.

Oke, di bawah ni cikNor tunjukkan langkah-langkah membuat kek black and white russian chocolate.

cikNor guna dua loyang 8 in untuk adunan kek supaya senang nak potong, maklum ler kek coklat moist ni sangat lembut dan gebu.

Oke ini kek yang sudah dipotong menjadi 4 keping...sama jer ketebalannya kan...that is the trick how they are work when u made two chocolate cakes...(^_^)
Masukkan cream cheese dan ganache dalam piping bag...sekarang bermulalah proses untuk buat spiral bagi setiap keping kek coklat tu...
Firstly, paipkan cream cheese agak-agak besar syiling 50sen kat tengah-tengah kek kemudian selang- selikan dengan ganache hingga menutupi semua bahagian kek. Kemudian amik lapisan kedua letakkan ke atasnya.
- psstt...sori cikNor terlupa nak amik gambar untuk lapisan yang berikutnya,
maklum ler esei la tukang buat kek esei juge yg nak amik photo nyer...so nak dibagaimanakan...lupa sudaaa...hihii...
tapi cikNor terangkan cara-caranya harap-harap faham ler walau pun tanpa gambar.

Secondly, atas lapisan kedua mulakan dengan ganache di tengah-tengah kek (juga buat macam step pertama tadi). Di lapisan ketiga mulakan dengan cream cheese semula.

Thirdly, di lapisan keempat salut seluruh kek dengan baki cream cheese. Kemudian masukkan dalam es box selama 30 min atau hingga set.

Di bawah ni cikNor tunjukkan cara cikNor salutkan cream cheese dengan menggunakan nozzle bunga rose...tujuannya supaya tak ada crumbs / serdak kek yang berterabur. (sebenarnya inilah cara cikNor guna untuk topping kek sama ada guna buttercream atau fresh cream.) tapi sori lupa lak nak upload gambar nozzle tapi rasanya tau kan rupa nozzle untuk buat kelopak rose tu kan...paling baik kalau nozzle tu bersaiz besar sebab lagi cepat.


Paipkan dengan nozzle kelopak bunga rose hingga menutupi keseluruhan kek

Kemudian ratakan salutan cream cheese tu...nampak elok jer kan xder crumbs yang bercampur dengan cheese tu...rehatkan dalam es box 30 min (bukan tuan buat kek yang pergi rehat tau...sebab time tu korang bolehlah buatkan adunan ganache yang nak dicurahkan atas kek tu).
Bila ganache tu dah suam curahkan atas kek bermula dari tengah kemudiah sengetkan supaya ganache mengalir ke tepi bahagian kek. Kemudian bolehlah hias ikut kreativiti korang. Masukkan semula dalam es box lebih kurang 30 min supaya coklat set elok.
Bagi mendapat potongan kek yang cantik dan tak sememeh, korang celup pisau dalam air panas kemudian kesat supaya kering, barulah potong kek...


Rasa kek ni memang yummylicious...gabungan cheese dan coklat, umpama irama dan lagu...hehee...(resepi yang menyebabkan korang terpaksa lupakan sementara diet korang tu...huhuu...)

7 comments:

  1. Replies
    1. betul sangat2 mabelles...rasa coklat,cheese & coffee,huhh...citer pun xguna...hihii...try la :)


      Delete
  2. Ya Allah, tgk je dh nak meleleh air liur..
    Itu blum rasa lg..pasti sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngences yer...haha...
      rasanya mmg berbaloi-baloi
      p/s - psstt...masa nk mmbuatnya pun brbaloi2, org lain bt kek 1 ari jer tapi cikNor brhari2...haha

      Delete
  3. oh my!!! so tempting. kalau lah I serajin you sis. ~hadeh! T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk rasa kek continental punya pasal dik...hihii...
      (kot2 leh lawan SC...hahaa)

      Delete
  4. nampak sedap sgt. tp x tau bila ler nk buat hehehe

    ReplyDelete