Tuesday, October 9, 2012

Lontong Goreng

Happy morning sume...
kuatkan semangat untuk meng-update belog, sume ahli rumah dah ZZZzzz...
tak mo citer panjang straight to the point.
 
"Pernah tak makan lontong goreng?"
Kalau tak pernah ini cikNor perturunkan resepi my mommy in-law.  Biasanya kalau di Johor lontong dimakan dengan kuah lodeh.  (tau tak macam mana rupa lontong??? Sebenarnya lebih kurang macam nasi impit tapi dibalut dengan daun pisang bentuk silinder macam lemang....) boleh KLIK disini untuk tengok rupa lontong.
Apa yang bestnya kalau kuah lodeh dah abes tapi lontong masih banyak lagi ia boleh diolah menjadi resepi lain pulak - kira macam recyle gak la :)
Kuantiti bahan boleh di-up sekiranya lontong ada banyak. Bahan-bahan yang cikNor kasi ni untuk 2 batang lontong (kalau dah potong kiub lebih kurang 500gm kot).

Bahan-bahan :
500gm lontong
2 keping tahu (kalau nak sedap guna tahu lembut 2 keping RM1.60- mahal sikit dari tahu biasa)
16 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit taugeh
sedikit daun kucai
sedikit kobis manis (saiz lebih kecil daripada kobis biasa tapi rasanya lebih sedap)
2 biji tomato
garam
minyak untuk menumis
sotong
udang
daging / ayam
sos tiram

Cara-cara :
  • cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dikisar.
  • tomato dibelah 4, kobis dihiris kecil-kecil, daun kucai dipotong anggaran 1- 2 inci,
  • tahu dibelah 6.
  • panaskan minyak, goreng tahu sampai kekuningan - angkat.
  • dalam minyak yang sama tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
  • masukkan daging / ayam, sotong dan udang...biarkan hingga ia masak, kemudian masukkan garam - anggar sendiri yer :)
  • masukkan tomato  yang dibelah tadi.
  • bila semua bahan tersebut mesra masukkan lontong kacau rata. Masukkan tahu goreng, sos tiram dan gaul hingga semua bahan tadi mesra-mesraan gitu.
  • masukkan pula semua jenis sayur gaulkan rata-rata kemudian matikan api - tak perlu lama supaya sayur-sayur tadi tidak lodoh.
  • dah boleh nyumm, nyumm...

Kalau tak ada lontong, lebihan nasi impit atau ketupat nasi pun boleh jugak...
Glosari
lodoh -
menurut Kamus Dewan Edisi Keempat muka surat 950 lodoh bermaksud hancur (kerana terlalu lama dimasak)

p/s - macam belajar bahasa la pulak...hehe

4 comments:

  1. wow...lontong berkuah tu sy penah tgok la...tp xpnah rasa...ni lain dr yg lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh,ini resepi ekonomi rmh tangga iaitu ke arah langkah mengelakkan pembaziran...hehe...eh,siyes taw...memang sedap(tu pun klu tkg masak tu memang good cook la...hahahaa)

      Delete
  2. sedap ye, KA x ernah cuba buat lagi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor memang selalu buat klu ada nasi impit @ ketupat nasi yg lebih...anak-anak pun suka.boleh la KA try :)

      Delete