villakamimicasamawar

Tuesday, May 8, 2012

Lontong versi cikNor

Rasanya macam dah lama benar cikNor tak pos entry bab makan-makan ni. Semenjak dua menjak ni cikNor agak sibuk...sibuk...sibuk dan sibuk lagi...
Lagi pun idea nak menulis tak berapa nak mari...ada sesuatu yang menyedihkan telah berlaku :(

Oke kita lupakan dulu statement kat atas tu, let's share one more my family's favourite menu...LONTONG
sebenarnya sebelum berkahwin dengan en Hubby cikNor tak pernah minat dengan lontong sebab cikNor rasa macam kuah lemak kuning biasa jer tapi bila dah bersuamikan en Hubby yang memegang IC dengan kod 01 barulah cikNor menjamah hidangan ni.

Ini merupakan menu rasmi Johorian...kalau nak taw sarapan pun dorang makan lontong, time raya jangan cite lah...lontong adalah menu wajib disetiap rumah. Time tu macam-macam versi lontong boleh jumpe...sebenarnya macam-macam sayuran yang boleh dimasukkan dalam kuah lontong tu terpulanglah pada citarasa masing-masing...kalau seleranya mewah maka mewahlah sayuran di dalamnya.

Tapi yang bez nyer cikNor hanya makan lontong yang emak mertua buat jer kalau orang lain...hehe...tak lah kot setakat ni...nak taw kenapa???
Jawapannya ada kat bawah ni...
Bahan-bahan kuah lontong:
Santan daripada sebiji kelapa
200 gm udang
1 biji terung panjang - potong memanjang (2 in)
3 batang jagung muda - potong 1 in
2 biji kentang - potong dadu (jangan halus macam inti karipap)
3 bungkus tempe (kalau yang dibalut dengan daun pisang kalau yang dalam plastik 1 paket sudah cukup) - potong bebaji *
3 keping tahu - potong bebaji
1 batang lobak merah - potong memanjang (2 in)
3 urat kacang panjang - potong memanjang (2 in)
sedikit soohun - rendam
sedikit fucuk - rendam
1 batang serai
1 in kunyit hidup
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Caranya:
  • tempe, tahu, kentang digoreng hingga masak.
  • serai,bawang besar, bawang putih dan kunyit dikisar.
  • panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar, bila sudah garing masukkan santan.
  • masukkan terung, lobak merah,jagung muda dan kacang panjang apabila setengah masak masukkan bahan yang digoreng tadi.
  • masukkan udang dan garam serta tahu dan fucuk.
  • masak hingga semua bahan mesra dan mendidih elok, kemudian apabila garamnya sudah secukup rasa bolehlah matikan api.
  • jangan masak lama sangat nanti sayuran tu sume lodoh so tak sedap ler
P/S - tempe, tahu dan kentang digoreng itulah jawapan kenapa cikNor makan yang emak mertua masak...biasanya kalau orang lain masak dorang sekali harung jer masak sume bahan tu. Dan lagi satu ada orang tak tumis terus jer rebus dengan santan so rasanya memang lain sikit laaa...
masa nak hidang tu bolehlah juga letakkan telur rebus.
*potong mcm ala-ala bentuk segi tiga gitu
Jangan lupa buat nasi impit untuk dilawankan dengan kuah lontong...biasanya cikNor buat nasi impit guna rice cooker jer. Senang dan Cepat...

Bahannya:
1 cawan beras - paling elok guna beras biasa jer jangan guna beras wangi nanti lembik tak boleh nak potong. Kalau guna herbaponni kene 4 cawan air.
3 cawan air
1 sudu teh garam
-masak dalam rice cooker sampai nasi masak jangan lupa masukkan garam sekali...supaya ada rasa lemak
-angkat periuk rice cooker kemudian masukkan 2 sudu besar minyak masak...lenyekkan nasi tersebut hingga hancur dan halus
-keluarkan nasi tadi masukkan dalam loyang kemudian tekan hingga padat...sejukkan, bila dah sejuk baru boleh potong
 cikNor paling suka makan lontong dengan sambal tumis ikan bilis...sempoi jer sambal bilis cikNor

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - digoreng
2 cawan cili kering yang dah dikisar bersama 1 biji bawang besar
sedikit garam
sedikit gula
1 sudu besar air asam jawa
minyak untuk menumis

Caranya:
  • panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sampai garing
  • masukkan air asam jawa, gula dan garam
  • bila garam dan gula sudah secukup rasa baru masukkan ikan bilis goreng...kacau hingga sebati kemudian matikan api.
Tak sah rasanya kalau buat lontong tapi tak ada sambal kacang...macam wajibun gitu...hehe

Bahan-bahan:
2 cawan kacang - goreng dengan minyak hingga betul-betul masak kemudian masukkan dalam blender, blendkan ia...jgn halus sangat (cikNor kisar dengan 2 cawan air)
1/2 cawan cili kisar (kisar bersama 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih)
1 batang serai - dititik
minyak untuk menumis
garam
gula
1 sudu besar air asam jawa

Cara-cara:
  • panaskan minyak, masukkan serai dan cili kisar
  • masak hingga garing kemudian masukkan kacang yang dikisar tadi
  • masukkan garam, gula dan air asam jawa
  • kalau kuah agak pekat boleh tambahkan air
  • kalau suka boleh juga masukkan sedikit udang kering yang ditumbuk halus (cikNor tak suka jadi tak masukkan ler...)
  • bila sudah sedap rasa garam dan gulanya bolehlah matikan api.
Bila sume tu dah siap bolehlah menjamu selera dengan gumbiranya...

3 comments:

  1. Saya suka3 .. penggemar lontong ngan kuah kacang

    ReplyDelete
  2. waaa...cikNor pun suka ler
    p/s - Kesuma Angsana nama u mcm nama cikNor la...Norakesumawati duk kat Taman Sri Angsana...ingt kan en Hubby cikNor yg menyamar...hehee

    ReplyDelete
  3. Kebetulan pulak yer!... slam kenal

    ReplyDelete