Monday, May 21, 2012

My Craby Patty

cikNor memang suka sungguh bila tiba time weekend ni. Macam-macamlah plan yang timbul. hurmm... rasa macam nak rehat-rehat kat spa laa...sejak pindah tempat baru ni tak sempat lagi nak pergi ke situ. Pas tu nak ronda-ronda kat bandar sebab baru nak belajar jalan-jalan kat tempat baru, kalau dah terror jalan-jalan kat sini nanti tak der la kene menyusahkn en Hubby kene jadi driver. Lagi satu, nak pergi buat lawatan kat butik Peace, Reene's...bla...bla..bla...(sume tempat menyopping jer...hehe..)

Dulu masa duduk kat Jengka selalu terfikir bez nyer kalau duk kat bandar senang nak keluar tapi sekarang bila rumah duk kat tengah bandar pun tak sempat jugak rupanya...pasaraya yang dekat belakang rumah pun tak berapa nak sempat jenguk kalau tak plan baekk punye.

Dalam sibuk-sibuk macam tu tapi bila tiba bab membaking rajin la pulak (salah satu aktiviti untuk menambahkan berat badan...) apa tak rajinnya, bab ini memang dapat sokongan padu daripada family tercinta...haha

Daripada rentetan itu maka terhasillah craby patty yang mewah dengan segala macam isi perutnya.


Bun pun cikNor buat sendiri. Kat atas bun tu cikNor tabur dengan badam hiris sebab bijan tidak ada dalam stok..tak per lah janji roti bun kan??!

Bahan soft bun (anggaran 16 biji bun):

Bahan A
500gm tepung high protien
75gm gula
15gm susu tepung
15gm yis kering
5 gm improver
10 gm softener
1 biji telur

Bahan B
250 ml air dingin

Bahan C
50 gm butter / marjerin
10 gm garam

Cara-cara:
  • Masukkan semua bahan A dalam mesin pengadun. Gaul sebati lebih kurang 20 minit.
  • Masukkan bahan B, uli sampai jadi doh lembut.
  • Masukkan pula bahan C uli lagi hingga semuanya sebati dan doh jadi lembut serta licin.
  • Rehatkan doh 45 - 60 minit (biasanya cikNor rehatkan 60minit) - tutup adunan doh dengan tuala basah atau cling flim supaya doh tidak kering.
  • Keluarkan doh timbang 50 gm setiap doh bulat-bulatkan rehatkan lagi dalam 30 - 40 minit.
  • Bakar ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Suhu membakar 180C selama 15 - 20 minit (ikut keadaan oven masing-masing).
  • Angkat bun dan sapu dengan butter semasa masih panas...sejukkan dah sedia untuk dimakan.
* ini bahan asas untuk buat roti...boleh dipelbagaikan untuk buat macam-macam jenis roti.
Daging burger pun cikNor bikin sendiri...dua versi daging dan ayam. Bahan untuk buat daging craby patty :
400gm isi ayam / daging
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar breadcrumb putih
1 sudu teh lada hitam
*sume bahan tu campurkan dan gaul sebati kemudian bulat-bulatkan dan tekan sikit supaya leper.
*gorengkan daging tersebut hingga masak.
Garam dan lada hitam sebagai perasa...sebenarnya terpulanglah citarasa kita nak letak apa pun yang penting sedap dimakan.
Daging yang siap dileperkan itu kemudiannya digoreng dalam kuali. Guna butter boleh, guna minyak zaitun pun boleh.
Goreng sampai betul-betul masak taw sebab daging yang kurang masak mudah tercemar dengan kuman e-coli, nanti tak pasal-pasal kene cirit-birit lak...hilang kisah homemade craby patty kita. Masa menggoreng ni cikNor renjiskan jugak seasoning sauce  Maggi supaya rasa lebih sedap dan wangi. Bau dan rasa penting barulah time makan tu boleh datang feel...haha


Daging yang dah siap dimasak hanyak menunggu untuk bertemu dengan homemade bun pulak.
Macam biasalah bun tadi bakar sekejap dalam kuali.

Hari tu jadi tiga versi craby patty...ada yang letak daging saje, ada yang daging + cheese + sos cili, ada yang lagi mewah daging + salad + tomato + cheese + telur + sos cili + mayonis...ikut atas permintaan customer.
Punyalah tinggi craby patty tu berlapis-lapis...salad, tomato, daging, telur , cheese...kemudian baru letak sos cili dan mayonis...besar mulut kene bukak!!!
Akhirnya, gigit sikit-sikit jer...hehe
Sekian, itulah itu antara aktiviti sempene weekend cikNor kali ni...homemade craby patty (pengaruh spongebob...hehe)

2 comments:

  1. kli ni klu cik nor hantar mesti kita ada umah...huhu

    ReplyDelete
  2. datang umah cikNor jer la boleh kite BBQ segala lg happening...haha

    ReplyDelete