Tuesday, December 6, 2011

Tosai with Kari Ayam Mamak Style

"Mamak kasi tosai sama kari ayam!
"Tosai sama kari ayam, siap!!!"
hahaha...tu dialog kat restoran mamak.

Sekarang cikNor nak kasi resepi yang order kat restoran mamak tadi. Menu ni cikNor baru dapat daripada adik ipar yang kat Taman Perling, Johor...hasil ziarah sempena hubbynya balik dari haji. Hubby adik ipar cikNor berketurunan mamak ( used in Malaysia to describe the Indian Tamil Muslim community and culture - From Wikipedia, the free encyclopedia  )sebab tu die dah jadi terror dgn masakan mamak.

Sebenarnya dah lama cikNor nak cuba buat tosai tapi tak de cikgu yang nak rujuk. Masa ke Taman Perling tu tengok makcik adik ipar cikNor tengah duk buat tosai jadi cikNor pun terus jalankan soal siasat pasal benda alah tu. Makcik tu pun ajar cikNor dengan rasa bangganya...hehehe
Maka berjayalah cikNor buat tosai sendiri, yang selama ni di-oder dari restoran mamak jer. Humang aii, sonang jer wat tosai ni ruponyo...apo yang ponting...kono rajin & ado lak bahan-bahannya. 
Adik ipar cikNor siap ajar cara buat kari mamak lagi...pakej belaja buat tosai


Hidung mancung cikNor yang dah sedia mancung tu bertambah mancung bila dah dapat buat tosai sendiri...hahaha...belagak la tu
Bahan-bahan untuk menu tosai ni adik ipar cikNor yang kasi, hahh...apa lagi meh la salin

1 cawan uluntu
2 cawan beras
segenggam nasi
1 sudu teh garam

Cara-cara :
  • Uluntu & beras direndam semalaman.
  • Keesokkan pagi kisar uluntu & beras bersama segenggam nasi serta garam, kemudian peramkan selama 8 jam.
  • Kemudian bolehlah dimasak macam lempeng...kalau nak mudah guna kuali non-stick sebab tak melekat, kalau tak der guna jer kuali leper buat roti jala - sapu sikit minyak kemudian tuang adunan tosai, ambil tudung kuali tutupkan masa menggoreng tu supaya cepat masak. (gunakan api kecil).
  • Bila dah masak lipat dua dan angkat...tak perlu dibalikkan.  
Sesapa yang tak taw apa tu uluntu, inilah bendanya...kacang untuk buat tosai
Adik ipar cikNor bukan jer kasi resepi siap kasi uluntu lagi...ni kalau tak buat jugak tak taw la. Uluntu ni boleh dibeli di kedai India. Kacang ni ada kulit kaler hitam tapi adik ipar cikNor kata senang beli jer yang dah siap kupas macam kat gambar tu. Sikit dah cukup sebab tak guna banyak pun. 

Beras, uluntu & nasi yang siap blender  diperamkan selama 8 jam...nampak macam buih-buih halus,
don't worry tu tandanya adunan dah menjadi.
Adunan ni memang dapat banyak tapi jangan bimbang kalau tak abes simpan jer kat peti ais, bila nak masak keluarkan dan biarkan 20-30 minit kemudian barulah masak macam biasa.

Tak berapa nak bulat bentuknya tapi oke ler...hehehe
cikNor hantar kat rumah mommy cikNor jugak ni sebab dapat banyak keping...itu pun cikNor tak masak semua, simpan kat peti ais...esok-esok leh masak lagi.

Inilah menu makan malam cikNor hari ni. cikNor berjaya makan 2 keping tosai, kalau tosai tu besar rasanya mampu makan sebiji jer kot sebab cepat kenyang makan benda alah ni...jimat beras dah tu...hehehe
Sekarang meh kita tengok lak macam mana nak buat kari ayam mamak style.

Bahan A
1/2 ekor ayam
1 1/2 paket rempah kari ayam
1 biji tomato - dikisar (ini cikNor pandai-pandai tambah sebab nak ilangkan pedas kari)
2 biji kentang - belah 4
2 cawan air

Bahan B
2 cawan santan kelapa

Bahan C
3 biji bawang merah - mayang halus
3 ulas bawang putih - mayang halus
2 tangkai daun kari
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak :
  • Bahan A disatukan dalam periuk dan dimasak hingga rempahnya wangi & agak pekat.
  • Masukkan santan & garam secukup rasa.
  • Bahan C ditumis hingga naik bau kemudian tuangkan ke dalam Bahan A, biarkan mendidih seketika  kemudian matikan api dan sedia untuk dimakan bersama tosai tadi.
Senang jer kan...jadi bolehlah let's masak-masak...

Happy Cooking (o_O)

2 comments:

  1. ciknor laling, tq lebiu...lama doh mokcik manis cari resepi tosai ni... uluntu, uluntu, uluntu, uluntu..ok ingat dah..heheheh

    ReplyDelete
  2. ...tu nk g kedai beli uluntu ke
    jln elok-elok tersepak batu kang uluntu
    jadi ubat kutu lak...hahaha

    ReplyDelete