Sunday, December 4, 2011

Pau Gebu dan Lembut


Hollaa...selamat bercuti sekolah buat kanak-kanak riang & cikgu-cikgu di seluruh Malaysia. Walau pun cuti sekolah sebenarnya cikgu-cikgu tak cuti pun sebab masih kene bertugas di sekolah walau P&P tak berjalan macam biasa...hanya orang yg tidak terlibat dalam dunia perguruan saja yg anggap cikgu cuti panjang sama macam budak sekolah...hakikatnya TIDAKKKkkk...

Tak nak lah cerita panjang pasal cikgu-cikgu ni...tak bez

Kali ni cikNor nak share resepi pau yang gebu dan lembut.  Sebenarnya cikNor agak fobia sikit pasal kuih pau ni sebab cikNor memang fail dalam bab menghasilkan kuih-muih yang kene kukus kecuali kek yang dikukus.  Dulu penah buat pau...hurmmm...sedihhh...pau dah naik menggebuss tetiba kecut balik bile dah angkat dari pengukus...memang sah ler pau tu tak sedap, cam liat jer. Start dari tu terus serender tak nak buat pau lagi...majuk...huhuu...

Tetiba pada 3/12/2011...rasa merenyam-renyam sangat nak buat pau, siap beli tepung pau cap bluekey lagi...roh nak buat pau sudah mari...hahaha...so try la belogwalking lalu terjumpa la macam-macam versi buat pau tapi ada satu yang cikNor macam agak gedik nak mencuba daripada Ian ieza resepi. Harap-harap menjadi ler...

Dengan tahap kerajinan yang berada di level yang amat tinggi lalu cikNor pun memulakan operasi mengadun dan menguli tepung sampai jadi doh pau...macam seronok jer (apa tak seronoknya...bukan cikNor yang menguli tapi mixer...)

adun...uli...rehat...kasi inti...rehat...kukus...
taDaaaa....itulah hasilnya...hurmm...memang berbaloi-baloi sebab sangat gebuss dan lembut. Thanks Ian ieza, berakhir juga nightmare pau cikNor...hahaha

Lembut dan gebuss pau ni...walau pun dah sejuk

Siap close up kotak tepung lagi...mcm biasa lah cikNor sebagai duta tepung
cap Bluekey...guna tepung pau Bluekey

eh, nape ada paper cupcake kat situ...sebenarnya cikNor guna paper cupcake tu
buat lapik pau...hehehee, short cut malas nak gunting kertas
Oke, kat sini cikNor minta izin pada Ian ieza untuk share resepi pau sedap ni.

Bahan-bahan :
Bahan A
300gm air suam
220gm gula
18gm yis segera (yg glamer tu mauripan ler)

Bahan B
920gm tepung pau
60gm shortening
180gm air
1 sudu teh bread softerner
2 sudu teh baking powder

Cara-cara:
  • Air suam + gula + yis -dilarutkan biarkan sebentar (lbh krg 10 minit).
  • Ayak tepung, baking powder kemudian campur dengan semua Bahan B yang lain seterusnya masukkan Bahan A - uli adunan ini sampai jadi doh yang lembut (kalau guna mixer 10 minit).
  • Rehatkan doh selama 20 minit, kemudian bahagikan doh 20gm atau 50gm (cikNor buat 50gm).
  • Bulatkan doh kemudian masukkan inti dan lapikkan dengan kertas (kalau ada penyakit M guna jer paper cupcake mcm cikNor...hehehe).
  • Rehatkan doh dalam 20-40 minit, tutup dengan plastik.
  • Kukus 5-8 minit...bab kukus ni kene hati-hati sikit tak boleh terlebih masa kukus nanti pau jadi kerepot. Lagi satu kalau nak angkat pau yang dah siap kukus jangan dibuka tudung pengukus tu masa atas api tapi angkat periuk kukus tu dulu baru bukak tudung periuk (ini emak cikNor yang kasi petua...tujuannya supaya pau tadi tak kerepot).
*cikNor buat separuh jer daripada bahan kat atas tu maknanya bahagi dua setiap bahan-bahan tu sebab kalau buat ikut resepi tu rasanya banyak sangat...
*inti tu terpulanglah masing-masing punya citarasa...nak guna inti macam karipap, inti kelapa, kacang atau kaya pun boleh...cikNor buat inti macam karipap.

TIPS semasa mengukus - balut tudung periuk kukus dengan kain. tujuannya supaya air kukusan tidak jatuh atas bahan yang dikukus.

Oke, happy cooking (^_^)

7 comments:

  1. sy suka pau...tp sy lagi suka karipap...hehe

    ReplyDelete
  2. Kita serupa.Sebenarnya kak ros pun setiap kali nak buat pau mesti phobia. Ada masa jadi elok,ada masa kena bagi miss Tong.....

    ReplyDelete
  3. yer la kak ros,tapi bile cikNor buat ikut step by step resepi ni menjadi so bangga semacam la...sbb tu berani share resepi ni,try la k.ros...dun wori miss Tong wil very mis ur pau after this...hehehe

    ReplyDelete
  4. penah wat pau.. mkn sendiri yg buat memang penuh nga kepuasan.. tp nak belajar cara nak buat pau yg ada bentuk bunjut 2.. cantik.. :)

    ReplyDelete
  5. nor td akk cuba pau nor...mmg gebu la...
    tq ye sayang...

    ReplyDelete
  6. Cik Nor, Nak mintak izin, nak amek resepi sbb Cik Mun nak buat ujung minggu ni. Tq...

    ReplyDelete