Friday, December 16, 2011

Brownies Kukus Lapis Cheese...yummy


Akhirnya...
cikNor berjaya jugak buat brownies kukus lapis cheese ni. Sebelum ni sampai ngences duk tengok benda comey lagi lemak berkrim ni kat myresepi.com yang mrdayat pos tu...nak jugak,nak jugak...

Dalam resepi asal mrdayat guna tepung premix brownies kukus tapi kat JENGKA ni manalah nak dapat benda alah tu jadi cikNor pun buat sendiri lah adunan brownies tu lagi pun mrdayat kata boleh jer guna resepi brownies yang bese buat tu...apa-apa pun thank you so much mrdayat pasal kasi resepi...memang bezz, lazat bangattt...hehehe...

tapi kan, tapi kan...bese la cikNor ni suke sangat alter resepi yang dah ada...humm, pandai-pandai jer lawan tok guru...maap yer mrdayat.
Ini brownies yang cikNor dah letak toping,
hias dengan hirisan badam dan parutan coklat.

dak Eisya kata macam bantal sebab nampak gebu bila dah letak toping...hehehe

Nampak bezz kan...yummy

Jom nyumm...nyumm..mabelles

Memang sedap, lemak berkrim disukai ramai

Jom makan

Makan petang kitaorang hari ni. Kalau la hari-hari makan mewah cam gini menggebuss la
kitaorang anak-beranak...hahaha
Ini resepi yang cikNor punye guna loyang 8 x 8 x 3 "

Bahan A:
( campur semua ayakkan )
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan B:
( masak sampai larut & sejukkan )
2 cawan gula pasir
1 sudu teh garam
1 tin susu cair
1 cawan minyak jagung

Bahan C:
( pukul kembang )
3 biji telur

Bahan D:
250gm cream cheese (cikNor guna philadelphia)
50gm gula kastor
1 biji telur
6 sudu besar fresh cream
2 sudu besar tepung gandum
-cream cheese + gula pukul kembang, masukkan telur pukul lagi diikuti dengan tepung gandum kaup-balikkan hingga rata & sebati.

Cara-cara :
  • Bahan B masukkan ke dalam mangkuk besar, kemudian masukkan bahan A sedikit-sedikit sampai habis...guna whisk supaya tak berketul-ketul, sebatikan.
  • Bila adunan sudah sebati masukkan telur kacau hingga semua bahan bercampur elok.
  • Panaskan air kukusan sampai mendidih.
  • Masukkan 1/2 adunan dalam loyang yang sudah dilapik baking paper serta digris dengan mentega, kukus hingga masak (dalam 20-30 min).
  • Bila sudah masak angkat dan lapiskan dengan adunan cheese hingga habis...kukus lagi sampai adunan cheese masak elok (30 min).
  • Adunan cheese sudah masak masukkan baki brownies tadi sampai habis kemudian kukus lagi 45-60 minit atau hingga betul-betul masak (macam bese kalau nak tau dah masak cucuk dengan lidi kalau tak ada adunan melekat dah masak ler tu)
  • Kalau rajin letaklah toping macam cikNor buat tu, kalau tak rajin potong makan jer la...sodap gak...hehehe.
Oke, happy cooking (o_O)

4 comments:

  1. Nor mesti sedap ni kan??Terliur kak Ros tengok.

    ReplyDelete
  2. sedapp sngt kak Ros...Bayangkan rasa coklat + cheese...hurmm...mabelles

    ReplyDelete
  3. mesti sedap...pandai dia buat...

    ReplyDelete
  4. betul tu jasman, memang sedappp
    try la buat dah jadik nnti pos kat belog u...hehehe

    ReplyDelete