villakamimicasamawar

Thursday, July 11, 2013

Kerabu Taugeh Campur Perut

HOLLA...selamat berpuasa buat semua umat Islam di seluruh dunia.
Hari ini sudah masuk hari ke-2 kita berpuasa (insyaallah...mudah-mudahan...)
Bila tiba bulan puasa maka macam-macam juadah berbuka puasa boleh kita tengok 
di bazar Ramadhan tu.
Sebenarnya cikNor tak berapa minat sangat ke bazar sebab...penat nak jalan-jalan...heheee...
Time puasa ni kalau hari kerja cepat jer masa berjalan...(tu yang makcik suke hari kerja tu...hahaa..)tau-tau dah tengah hari.  Di sekolah kalau masa free diisi dengan bertadarus dengan kanak-kanak riang...dapatlah khatam Quran setiap kali Ramadhan tiba.

Hari pertama berbuka cikNor masak simple jer, ayam percik dan kerabu taugeh campur perut.  Itu pun sudah memadai sebabnya masa berbuka air jer lah yang berada di carta hatiku...hahaa...cikNor amat-amat suka minum teh O panas kurang manis...perghh...nikmat terasa...

Cantik tengok taugeh yang dijual menyebabkan tiba-tiba cikNor dapat idea nak buat kerabu, ada pulak perut so sangat...sangat...ngam ler. Haruslahh...kerabu taugeh campur perut menunya. Sempoi jer kerabu cikNor, jom kita tengok bahan-bahannya.

KERABU TAUGEH CAMPUR PERUT
Bahan-bahan :
300gm taugeh
250gm perut lembu
10 biji cili padi
2 batang serai
1 inci halia
1/2 biji bawang besar
2 sdb kerisik
2 biji limau kasturi
1/2 cawan santan pekat (cikNor guna santan kotak)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit daun kesum - dihiris halus

Cara menyediakannya:

  • Bersihkan tauge, buang "topi keledarnya". Akarnya jangan dibuang, banyak khasiat tu. "Topi keledar" tu kulit kacang yang kaler itam tu...hehee...taugeh tu dicelur sekejap, jangan sampai lodoh tak sedap.
  • Bersihkan perut lembu, hiris kecil-kecil (agak-agak mudah untuk dimakan). Kemudian rebus perut tu hingga empuk, angkat dan tos.
  • Cili padi, bawang besar, halia dan serai dikisar halus.
  • Bahan kisar dicampur dengan santan, masak sebentar lebih kurang 10 mint.
  • Matikan api masukkan kerisik, garam, gula, daun kesum dan jus limau kasturi - gaul hingga sebati.
  • Masukkan perut gaulkan hingga rata, kemudian masukkan taugeh gaul hingga mesra-mesraan semua bahan tersebut. 
Oke, siap...dah boleh dihidangkan !
...dan sebenarnya cikNor lebih suka meratah kerabu daripada dimakan bersama nasi...hehee
Selamat mencuba.

4 comments:

  1. sy xminat sgt kerabu...hehe

    ReplyDelete
  2. salam ramadan cikgu
    aduhai menggiurkan lagi kerabu perut cikgu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. try ler kak Ina, memang sedap taw. yg penting taugeh tu mesti segar & perut tu lembut kompem sedap (^_^)

      Delete