villakamimicasamawar

Tuesday, July 16, 2013

Ikan Cencaru Sumbat Bersama Air Asam Tomato

Hollaaa...
Menu berbuka puasa pulak kali ini, kita masak ikan...panjang pulak tajuk menu hari ini macam nama masakan barat pulak...hehee
Simple jer yang penting senang dimasak, sedap dimakan. "Kita menggunakan teknik KUKUS, GRILL, PANGGANG, KUKUS, GRILL, PANGGANG dan KUKUS..." acah jer...hehehee
Actually...ceh wahh, tercakap orang puteh lak...sebenarnya kan, cikNor bakar ikan ni guna microwave Panasonic yang macam iklan chef Zubir tu...hahaa...

Ini resepi bonda ai...jom kita tengok bahan-bahannya.

IKAN CENCARU SUMBAT

Bahan A
2 ekor ikan cencaru - bersihkan, kemudian belah belakang
Sedikit minyak

Bahan B
2 batang serai - hiris tipis
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit - hiris tipis
1/2 inci halia - hiris tipis
garam secukup rasa
4 tangkai cili kering - rebus atau rendam, kemudian tos

Bahan C
1 cawan kelapa parut putih (parut jangan sampai terkena tempurung nanti ada coklat-coklat tempurung pulak)

Cara-cara :

  • Bahan A ditumbuk halus (serius, cikNor memang tumbuk guna lesung tak guna blender pun...maklum ler resepi bonda...hahaa)
  • Masukkan Bahan C tumbuk bersama hingga bercampur elok dan mesra.
  • Kemudian, panaskan minyak...sikit jer minyak tu. Tumis bahan tumbuk, masak lebih kurang 10-15 minit.
  • Angkat, kemudian isi inti sumbat tu ke dalam perut ikan dan belakang ikan. Tekan supaya padat.
  • Bakar selama 30 minit...cikNor guna microwave. Ikutlah nak bakar guna oven atau api gas...mana-mana pun boleh janji ikan tu masak.
IKLAN jap...
Guna microwave panasonic tu ikan bakar memang cantik...tidak terlalu kering...sedang-sedang elok jer. Kalau bakar ayam pun cikNor guna 30 minit juga...masak sempurna. cikNor guna function double grill.
Ini ikan yang sudah disumbat inti tapi belum dibakar lagi sebab nak pose cantik dulu...hahaa
Oke, inilah hasil kejadiannya ikan bakar sumbat tu...bessh, dicecah dengan air asam tomato. Tak nak buat air asam pun tak apa sebab ikan tu sudah berperisa dengan bahan sumbat.
Biasanya kalau ada ikan bakar mestilah kawannya air asam...

AIR ASAM TOMATO

Bahan-bahan :
1 biji tomato - potong dadu
6 tangkai cili padi - hiris-hiris
1/2 labu bawang besar - potong bulat
1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa

Caranya :

  • Campur semua bahan, gaul-gaulkan hingga mesra semua bahan...siapp...
Selamat mencuba.

4 comments: