villakamimicasamawar

Thursday, September 20, 2012

Asam Rebus Kacang Panjang dan...

Masih dalam mood raya...entry baru lepas berkurun berhibernasi (tak taw macam mana nak mulakan ayat-ayat cinta ni...hehe)
 
Layan jer la resepi yang menduduki carta atas sempena musim lepas raya...

Bahan-bahan :
7 urat kacang panjang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1-2 kuntum bunga kantan
1 inci belacan
5 tangkai cili kering
beberapa helai daun kesum
2-3 cawan air
garam secukup rasa
asam keping
1/2 kiub pati ikan bilis (ikan bilis ori pun oke...)

Cara-cara :
  • cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan dikisar halus.
  • masukkan dalam periuk bahan kisar, air, asam keping...masak hingga mendidih.
  • masukkan kacang panjang yang sudah dipotong (lebih kurang 2 in panjang)
  • masak hingga mendidih jangan lama sangat nanti lodoh lak kacang panjang tu.
  • ooppss, jangan lupa masukkan daun kesum dan bunga kantan serta garam secukup rasa...siappp, dah boleh makan.
Bunga kantan amik dari rumah mommy i kat Jengka 10...fokus....fokusss

Ini menu gandingan ideal asam rebus kacang panjang...iwak gerih (ikan masin goreng campur dengan bawang & cili). Sedap taw makan dengan nasi putih panassss...
Jom masak-masak (^_^)

No comments:

Post a Comment