Thursday, March 8, 2012

Kek Tiramisu

Dah lama rasanya tak buat tiramisu...sampailah satu ketika tu kawan kat tempat keje order kek tiramisu so start lah project tiramisu untuk tahun ni.  Alhamdulillah...menepati citarasa tuan yang order, lega rasa...yer la sebelum ni dorang bese makan yang beli kat kedai kek tiba-tiba makan yang cikNor buat...

Plate kek tu terbesar sikit sebab ciNor tak perasan pulak yang plate saiz kecik dah tak ada kat gobok baking cikNor,
nak ke kedai udah malam so belasah jer la yang mana ada...hehehe

Basic kek tiramisu ni cuma sponge cake jer...kemudian cream cheese.  Untuk entry kali ni cikNor tunjuk secara ringkas jer sebab cara nak buat sponge cake & buat cream cheese frosting dah pernah cikNor post kat entry yang terdahulu....boleh rujuk kat SINI.

Hiasan itu ikut kreativiti masing-masing ler...cikNor wat sempoi jer...
parut coklat salut keliling kek...siappp


Boleh tayang kek sebiji jer la pasal nak potong tak boleh...orang punyer


Kat atas kek tu cikNor tabur dengan serbuk koko



Close-up


Firstly, kene baked sponge cake dulu...cikNor buat kek perisa mocca


Kemudian buatlah cream cheese frosting...


Air nescaffe tanpa gula, anggaran 1/2 cawan,
kalau tak nak guna nescaffe boleh jugak guna coffee emulco


Sponge cake yang dah sejuk dipotong jadi 3 bahagian


Ini rupa bentuk yang dah dipotong cantik...hehehe


Sapu dengan air nescaffe hingga menutupi seluruh kek ke atas semua kek yang dipotong tadi

Letakkan cream cheese hingga tutup permukaan kek


Tabur serbuk koko.  Ulang langkah tadi hingga habis semua kek yg dipotong tadi

Bila dah siap di-layer-kan kesemua kek tu, masukkan dulu dalam ice-box supaya keras sikit cream cheese tu baru senang nak hias klu tak meleleh pulak cream cheese tu dah tak semenggah rupe nyer.  Kemudian tutup keseluruhan kek dengan fresh cream.  cikNor guna fresh cream coklat....yummy...sedappp

Last posing sebelum hantar kepada tuan punya...


jeng...jeng...ini kek yang dah siap nak hantar kepada kak An...tQ kak An sebab order kek kat cikNor...

11 comments:

  1. sedapnya cik nor...nak oder 1 la...hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Cik Nor..

    Err owang jengka ekk..Jengka 10
    err..err..saya asal owang jengka jugak..
    jengka 11...berjiwan kita ekk

    camno ciknor poton kek tu sama rata je...
    kalo saya poton konherm senget benget..ce citer..ce citer.. ;-)

    ReplyDelete
  3. Salam CA,
    wahhh...jumpe owang kampung erkk,suke nyerr...jengka 10 ~ jengka 11 memang jiwan lerr...dekat tuuu

    kek tu sama rata yer,tgh mo0d oke la k0t sbb kekadang senget gak...hehehe...
    petuanyer...kene potong ngan penuh kasih sayang k0t (^_^)

    ReplyDelete
  4. cik nor...my uncle duduk jengke 10 sure u kenal ..mesni pomen.

    ReplyDelete