Friday, March 23, 2012

Soft Bun With Orange Filling

Semenjak dua menjak ni rajin meRoti la pulak...roti buah, roti wholemeal, pizza, soft bun, roti sosej etc...asalkan yang sewaktu dengan roti semuanya cikNor nak buat...hehehe ( yang sebenarnya baru dapat skill buat roti tu pasal yang teruja tahap dewa dengan perkataan R O T I ).

Apa-apa pun cikNor rasa berbaloi la kalau ada kebolehan buat roti ni (tak nak ler gunakan perkataan pandai / mahir sebab cikNor rasa tinggi sangat ilmu tu...hahaha)

Asal ada kaum kerabat datang rumah cikNor pasti masukkan satu menu roti untuk makan petang atau breakfast dorang...memang dorang kagum sehhh...mula la cikNor rasa badan ni jadik kembang macam tepung letak yis tu...hehehe

Yang sebenarnya bukan nak eksyen kat dorang tapi buat roti ni lah yang paling senang sebab semudah ABC...ewahh...macam iklan lak ! Fisrt, campur bahan dalam mixer...second kasi doh rehat, third bentukkan doh then...bakar. Selalunya cikNor buat 1/2 kg tepung so sekali jer bakar and dapatlah dalam 21 buns. huiii...itu kira sudah manyak untung maa...kalau u pergi beli kat bakery kira jer la 1 pc bun paling busuk pun RM 1.90 so darab ler dengan 21 buns (berapa erkk??? kira ler sendiri..hehee...)
Sedap kan...nampak menyelerakan jer

BAHAN A
500 gm tepung roti (high protien)
10 gm yis
1 biji telur
75 gm gula
250 ml susu segar
50 gm softener
50 gm shortening

BAHAN B
10 gm garam
90 gm butter

HIASAN
Badam hiris / biji bunga matahari

INTI
Orange filling
*yang ini terpulang citarasa masing-masing kalau inti lain namanya pun jadi lain ler :-)

CARA
  • Gaul semua bahan A dalam mesin pengadun dengan kelajuan rendah hingga semua bahan sebati. 
  • Bila sudah sebati masukkan bahan B adun / uli lagi hingga adunan jadi lembut.
  • Keluarkan doh dari pengadun tumbuk-tumbuk kasi keluar angin yang terperangkap masa mengadun tadi - selalunya step ni cikNor skip terus jer rehatkan doh.
  • Kemudian rehatkan doh (tutup dengan cling film @ tuala basah - tujuannya supaya doh tak kering). Rehatkan doh 1 jam...kesian doh tu dah penat so kene rehat lama sikit ;-)
  • Bila doh dah cukup rehat ia akan naik dua kali ganda so keluarkan doh tadi letak atas papan canai yang dah ditabur sikit tepung lakukan lagi proses keluarkan angin.
  • Timbang doh 50gm kemudian isikan filling.
  • Biarkan bun tadi rehat sampai naik sekali ganda (biasanya cikNor biarkan dalam 30 minit sambil tunggu oven panas)
  • Gunakan campuran kuning telur + susu segar untuk sapu atas bun dan tabur dengan badam hiris / biji bunga matahari
  • Kemudian bakar 20-25 minit (suhu 180C)
  • Bila sudah masak angkat dan glis dengan butter masa masih panas
  • Lastly, ready to eat...

Itu filling orange taw bukan kaya...
en Hubby kata kat kedai tak dapat filling bun cam gini
kalau kaya very sure ada

Don't worry these buns still soft even dah sejuk pun
sebab tu namanya soft bun yer puan-puan

Ni masa proses membakar, rasa tak sabar nak tengok kejadian bun itu...


Try la buat...sedap taw makan roti yang baru keluar dari oven, wangi...panas...lembut dengan filling yang mewah...hurmm...berbaloiii...


Happy baking darlingz (^_^)

2 comments:

  1. comel-comel roti tu.....mesti sedapkan nur???

    ReplyDelete
  2. aii,kak ros...sorry arr lama tak jenguk sini bz sikit la...
    uhhh...roti tu,memang sedap cuba la kak ros buat ikut jer step & bahan-bahan tu memang menjadi punye...

    ReplyDelete