Saturday, March 31, 2012

Pai Ayam

Mari baked pai ayam...sume ni gara-gara my classmate  kat MPPM dulu...apa tidaknya sejak sume dah abes study dan berkeluarga masing-masing dah ada bakat dalam bidang masak memasak, macam tak caya lak...hehehee

ceritanya...

cikNor tengok pai ayam yang dak Ani (Zahrani) post kat facebook dia...hurmm, nampak yummy sangattt...so cikNor mintak resepi ni darinyalah, dan ironinya dia pun baru belajar jugak buat pai ni, dak Comey (Zanariah) yang kasi resepi ni kat dia...thank u to both of u my BFF.

Puas jugak lah cikNor nak agak sukatan bahan-bahannya sebab dak Ani cuma kasi bahan tapi kuantiti bahan tak dinyatakan...agaknya main campak-campak jer kot sukatannya. Try la google, at last jumpe jugak la pai ayam tu tapi macam lain pulak bahannya so mak pun guna jugak ler sukatan bahan tu dan sesuaikan dengan bahan-bahan yang dak Ani kasi. cikNor amik sukatan bahan Sheperd Pie...cuma sheperd pie ni secara tradisinya guna daging kambing menurut tuan resepi tu tapi kat Amerika dorang besenya guna daging lembu jer untuk sheperd pie.KLIK sini untuk resepi Sheperd Pie.

Apa pun namanya tak kisahlah, yang penting benda alah ni bila dah masak memang sedap dimakan...
Oke, jom kita share resepi pai ayam dak Comey ni...tapi ini versi cikNor sebab ada tambahan bahan lain ikut sedap anak tekak cikNor...hahaha
Bahan inti:
400gm isi ayam
1 labu bawang besar kuning
5 ulas bawang putih
1 paket rempah kari ayam
5 biji kentang (buang kulit & potong dadu)
1 batang lobak merah (potong dadu)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-cara:
  • panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar.
  • masukkan rempah kari dan masak hingga garing dan pecah minyak.
  • masukkan isi ayam gaul sebati dengan rempah tadi kemudian masukkan kentang, lobak merah dan sedikit air supaya kentang dan lobak merah empuk.
  • suaikan rasa garam dan masak hingga kering airnya.
Bahan kulit:
1 kg kentang
50 gm keju cheddar
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
1 cawan susu cair
2 biji telur (kacau supaya telur kuning & putih bercampur elok)
keju parmesan secukupnya
garam secukup rasa

Cara-cara:
  • rebus kentang hingga empuk, kemudian buangkan kulitnya.
  • lenyek kentang hingga halus.
  • kemudian masukkan lada sulah, lada hitam dan garam...gaul semua bahan hingga mesra.
  • masukkan juga keju cheddar, gaul lagi.
  • masukkan susu cair dalam adunan kentang dan gaul sebati.
Cara untuk sediakan pai :
  • sediakan bekas (kaserol) / loyang yang sesuai, letakkan bahagian dasar loyang dengan kentang.
  • kemudian letakkan inti tekankan supaya rata dan padat.
  • letakkan kentang hingga menutupi seluruh inti (cikNor masukkan dalam piping bag dan paipkan atas inti...)
  • curahkan telur atas pai dan tabur dengan keju parmesan (yg ini suka hati lah nak letak banyak mana pun)
  • bakar dalam oven 25 - 30 minit, suhu 180C...hingga bahagian atas perang dan garing.
ni baru kuar dari oven...panasss lagi

cikNor paipkan kentang tu guna nozel bentuk bintang



letak parmesan cheese banyak, banyak, banyakkk...


rasa dulu sebelum kasi orang makan




kalau guna bekas kecil macam cikNor tu boleh dapat dalam 12 bekas


kalau tak abes makan boleh simpan dalam ice box bila nak makan panaskan semula
dalam oven atau microwave, rasanya still sedap



isi dalam pai ayam...yummy


tapaw bawa ke rumah my mommy sempena bufday my mommy & my younger sister

oke, happy cooking (^_^)

4 comments:

  1. sedapnya...nanti besday sy bukan kan eh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah boley jer...kita kan jiran sebelah umh...hehehee

      Delete
  2. Nampak mmg besh...tp dpt 2 ketul lagi dabel triple besh!

    ReplyDelete