Monday, January 6, 2014

Snow Cheese

Assalamualaikum...
Holla...
My first entry on 2014...it's about 
SNOW CHEESE CAKE (^_^) 
It is simple but yummylicious...the costing ??? mau makan sedap berani bayar lebih maa...hahaaa
Betul sayangku semua kalau nak makan kek yang sedap kenalah keluar belanja lebih sikit dari segi bahan mentah...jadi janganlah kita bising atau bandingkan harga kenapa yang orang tu murah, yang dia ni mahal??? Macam cikNor memang guna bahan yang mahal sikit jadi cikNor tak dapatlah nak jual harga yang murah...abes kalau dah butter pun yang rege RM8.90 sen untuk 227g macam mana cikNor nak murahkan lagi...kesian tau.

Apa-apa pun terpulang pada pilihan pembeli, kalau nak yang sedap keluarlah belanja lebih sikit. Kualiti bahan yang diguna sangat mempengaruhi rasa kek atau biskut yang dihasilkan. cikNor sendiri pernah tukar butter dan keju yang lebih murah harganya tapi hasilnya agak kureng, rasanya tidak sama...jadi renung-renungkan & selamat beramal...oppss, terlebey sudaa!!! hahahaa

Mari kita try buat kek snow cheese yang glamer cam Rozita Che Wan ni...sebenarnya dah banyak kali jugak cikNor buat snow cheese cake ni tapi tak sempat nak update kat sini sampai bertalu-talu pulak permintaan hati drp kawan-kawan tersayang jadi dalam keadaan rebah bangun dan penat macam baru lepas lari marathon cikNor menguatkan tekad, membulatkan hati untuk menulis di sini...
but you know i'm really miss my blog...so much...(kalau boleh hari-hari cikNor nak update citer kat sini)

cikNor agak confuse dengan nama kek ni,ada orang kata snow cheese dan ada juga kata cheese meleleh...apa-apalah yang pasti memang air liur meleleh tengok cheese yang menambun...cream cheese lawan cheddar cheese bukan kata cheese jer yang menambun, badan pun jadi setambun kalau asyik mengerjakan cheese...hahaaa..

KEK SPAN OREN
sumber : Roti Kek Pastri - Noraini Sidek

Bahan-bahan :
8 biji telur gred B
250 gm gula kastor
250 gm tepung naik sendiri - cikNor guna Bluekey
100 gm air
25 gm ovelette
1 sdt baking powder
1 sdt orange emulco
125 gm butter cair - cikNor guna minyak jagung Daisy
  • Sapu keliling loyang 8" dengan butter, lapik loyang dengan kertas minyak (baking paper).
  • Panaskan oven selama 15-20 min dengan suhu 180'c.
  • Tepung dan baking powder,diayak.
  • Satukan telur, gula, ovelette, tepung yang diayak - pukul dengan speed perlahan supaya sebati.
  •  Kemudian tinggikan speed pukul hingga kembang selama 5 min.
  • Perlahankan speed, masukkan air dan orange emulco...pukul lagi hingga gebu dan ringan.
  • Masukkan minyak, kaup balik hingga sebati.
  • Masukkan dalam loyang, bakar selama 45 minit.
  • Angkat dan telungkupkan atas redai selama 5 min.
  • Kemudian keluarkan dari loyang sejukkan.
P/S - kalau nak guna tepung sponge mix ini sukatannya

KEK SPAN OREN
Bahan-bahan :
5 biji telur gred A
280 gm tepung sponge mix vanilla 
60 gm air
80 gm minyak jagung
1 sdt orange emulco

Cara-caranya :
  • Satukan tepung dan telur, pukul hingga kembang.
  • Masukkan air dan orange emulco, pukul lagi hingga gebu dan ringan.
  • Masukkan minyak jagung, kaup balikkan hingga sebati.
  • Masukkan dalam loyang 8" bakar selama 45 minit.
  • Angkat dan telungkupkan selama 5 min, kemudian keluarkan kek sejukkan atas redai.
CREAM
sumber : Rahel


Bahan-bahan :
250 gm cream cheese - cikNor guna brand Philadelphia
120 gm susu pekat manis - cikNor guna brand Saji (sebab kurang manis)
50 ml UHT whipping cream - cikNor guna brand Anchor

Cara-caranya :

  • Satukan semua bahan, pukul hingga kembang dan licin.
  • Jika ingin lagi cair tambahkan lagi susu dan UHT whipping cream.
HIASAN
250 gm cheddar cheese (blok)

Cara-cara menyediakan snow cheese :
  1. Kek yang telah disejukkan dibahagi kepada 2 bahagian (cikNor bakar menggunakan 2 loyang).
  2. Sapukan lapisan pertama dengan cream kemudian letakkan lapisan kedua, sapu keseluruhan kek dengan cream.
  3. Parutkan cheddar cheese, tabur sekeliling kek hingga menutupi cream. 
Oke, sekarang sayang-sayang semua boleh cuba buat sendiri snow cheese yang sangat sedap ni. Walaupun ada orang buat pelbagai perisa snow cheese ni tapi bagi cikNor snow cheese yang berperisa oren lagi serasi bila 'menikah' dengan 2 jenis cheese tu...cream cheese dan cheddar cheese. Lagi satu versi yang cikNor boleh kasi thumb up ialah SNOW CHEESE RED VELVET...nanti kita cerita yang tu pulak erkk...

Selamat mencuba 

Jumpa lagi sayangku...  :*


2 comments: