villakamimicasamawar

Wednesday, September 4, 2013

Kit Kat Chocolate Moist Cake

yoohoo...yoohoo...anybody at home...
heheee...rasanya macam dah bertahun cikNor tak balik sini (hurmm...memang lama pun, yer la sejak menyibukkan diri duk menyiapkan order kukis raya hari tu...huhuu)

Tahun ni memang agak terkejar-kejar jugak cikNor menyiapkan order kukis raya sebab cuti sekolah awal sikit so geng bas sekolah geng cikgu-cikgu sume nak amik kukis cepat coz nak bawak balik kampung.
Haduyaii...cam nak terguling-guling cikNor membuatnya dah ler buat sorang-sorang sebab tahun ni tak der pembantu, tahun lepas adik cikNor tolong 
(sementara dea nak dapat panggilan keje so cikNor upah dea laa..)

Sudahnya cikNor terpaksa buat dalam 3 fasa...macam bina rumah pulak...hahaa...fasa pertama cikNor siapkan untuk geng office YTL kat KL, fasa kedua untuk cikgu-cikgu sekolah, fasa ketiga untuk order JB, Cheras Perdana dan Temerloh...yang ini geng yang lambat cuti...haaa, bernafaslah sikit cikNor.

Sebab tu jadi lama sangat cuti berblog sebab menikmati percutian dengan gumbira setelah berhempas-pulas mengukis sampai tak henggat...hahaa

Eh, kita ada kek sedap...bagi chocolate lover mesti suka tahap gaban punyer.
CHOCOLATE MOIST CAKE, LAYER WITH GANACHE, COATING WITH CHOCOLATE CREAM, TOPPING WITH GANACHE...DECORATE WITH KIT KAT...super duper chocolaty...
tadaaa...itulah itu kek kita...kek ini sempena birthday anak murid cikNor. cikNor buat majlis jamuan raya kelas disekalikan dengan majlis birthday "rama-rama kecil" cikNor
sebenarnya cikNor nak ikat reben keliling kek tu, rupanya reben dah abes stok...hampesss...nak keluar pergi beli, kedai dah tutup sebab dah pukul 10.00 malam...jadi itulah hasilnya...
RASAnya...
of course ler sedap hingga menjilat jari...suka "rama-rama kecil" tu menikmatinya. cikNor pun rasa happy tengok dorang makan, hilang rasa penat membuatnya.

KIT KAT CHOCOLATE MOIST CAKE
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur gred A
2 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas
1 tsp esen vanilla

Hiasan :
26 keping Kit Kat
2 paket coklat NIPs
coklat urai berwarna

Krim Coklat :
1 cawan fresh cream
150 ml ganache
- pukul fresh cream hingga kental, masukkan ganache...pukul lagi hingga sebati.

Ganache :
400 gm coklat gelap
400 gm fresh cream
35 gm butter
- didihkan fresh cream hingga timbul buih-buih halus
- masukkan butter, kacau hingga butter larut sempurna
- masukkan coklat gelap kacau hingga larut
* sejukkan 1 cawan ganache untuk sapuan pada kek

Cara-cara :

  • panaskan oven 15-20 minit, suhu 180 celcius.
  • tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat diayak.
  • telur dan gula dipukul hingga kembang kemudian masukkan esen vanilla.
  • masukkan susu dan minyak, pukul sebati.
  • masukkan bahan yang diayak, kaup balik hingga sebati guna whisk pun oke.
  • kemudian masukkan air panas kacau hingga sebati.
  • bakar selama 45 minit atau hingga masak, suhu 180 celcius.
Cara assemble :
  • sejukkan kek, potong kek kepada dua bahagian.
  • sapukan ganache yang telah disejukkan pada lapisan pertama kek, tutup dengan sekeping lagi kek.
  • sapu keseluruhan kek dengan cream coklat, sejukkan dalam peti sejuk hingga set.
  • tuang ganache atas kek.
  • letakkan Kit Kat di sekeliling kek, taburkan coklat NIPs dan coklat urai.
TIPS - simpan Kit Kat dalam peti sejuk sebelum digunakan supaya coklat Kit Kat tidak mudah cair...nanti sememeh, tak cantik pulak.

10 comments:

  1. Replies
    1. salam k.ros.terima kasih...
      hehee...saje suka2 buat belanja bdk kelas.

      Delete
  2. Salam cik noor, nak tanya yg 'fresh cream' tu UHT whipping cream ke non dairy whipping cream?
    Saya dh tersilap beli UHT whipping cream, kotak besar lg lak tu.....
    Boleh ke saya pakai UHT whipping cream as fresh cream?Harap cik noor boleh bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. uht whipping cream tu yg tenusu.fresh cream tu besenya non diary whipping cream.yg uht tu tawar tpi yg non diary whipping cream tu manis

      Delete
    2. uht whipping cream tu yg tenusu.fresh cream tu besenya non diary whipping cream.yg uht tu tawar tpi yg non diary whipping cream tu manis

      Delete
  3. salam..nk tanya, choc ganache yg prepare kt bwh tu..including ganache utk wat krim choc ke??

    ReplyDelete
  4. Slm cik nor biasanya berapa hinggit cik nor jual kek ni
    ina

    ReplyDelete
  5. salam..boleh x sy kukus kek ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://payhmm.com/?ref=8661 klik - daftar percuma - dapat duit - check this out

      Delete
  6. Salam. Nak tanya, sukatan ganache tuh sekali dengan krim coklat ke atau lain2 yerr? Terima kasih.

    ReplyDelete