villakamimicasamawar

Monday, September 30, 2013

Red Velvet Cupcake

Wahhh...akhirnya, cikNor berjaya jugak meng-update blog cikNor yang suam-suam kuku ni...hehee...
Fuhh...fuhh...berhabuk sudaa...mari kesat-kesat...mari vacum debu-debuan (eh, betul ke ni debu-debuan...hahaa...)

Bukan tak ada cerita nak digebangkan, bukan tak ada kisah nak diautakan tapi jawapan klise...
"ai busy la yunk!!!"
Sebenarnya hati ini menggeletis nak update blog sebab nak menayang mini cupcake red velvet kita yang sungguh menggoda selera yang boleh menyebabkan diet tolak tepi...hehehe(ciss...riak sungguh tu!)
Resepi ni sama aje macam red velvet yang biasa cikNor buat cuma yang ini di-cupcake-kan sebab dak Eisya nak bawa ke sekolah sempena Jamuan Merdeka Raya. Bila dibuat cumel-cumel cam gini senanglah sikit rama-rama kecil tu nak makan...amik sebiji terus ngap ajer...








RED VELVET CUPCAKE

Bahan-bahan :

5 biji telur gred B
250 gm unsalted butter
3 cawan tepung naik sendiri
3 tbs serbuk koko
2 cawan gula kastor
4 tbs pewarna merah
1/3 tsp garam halus
1 tbs baking powder
1 tbs cuka
1 cawan buttermilk

*Homemade buttermilk
1 cawan susu segar dicampur dengan 1 sudu besar cuka, biarkan seketika sebelum diguna (anggaran 15 minit)

Cara-cara :

  • Panaskan oven 180c (15-20 minit).
  • Tepung, serbuk koko dicampur dan diayak. 
  • Mentega dan gula dipukul kembang, masukkan telur sebiji-sebiji sampai habis.
  • Campurkan pewarna merah ke dalam buttermilk, kacau sebati.
  • Masukkan tepung ke dalam adunan butter secara berselang-seli > tepung + buttermilk + tepung + buttermilk + tepung...pukul perlahan hingga sebati.
  • Kemudian tinggikan speed pukul lagi hingga adunan kembang dan ringan.
  • Masukkan  adunan red velvet ke dalam cawan kertas,
  • Bakar selama 30 minit suhu 180c.
  • Sejukkan dulu sebelum dihias.
Cara membuat cream cheese frosting :

250 gm cream cheese
100 gm butter
1 cawan coklat putih - cair
1 cawan gula

  • Butter dan gula dipukul hingga gebu, kemudian masukkan coklat putih.
  • Pukul lagi adunan tersebut hingga berkrim.
  • Dalam bekas lain pukul cream cheese hingga berkrim.
  • Campurkan adunan butter ke dalam cream cheese pukul lagi hingga gebu dan berkrim.
  • Sedia untuk dihias atas cupcake.




2 comments:

  1. Salam.. pakai pewarna merah jenama apa yea... cantik warna cupcake tu... tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. cikNor guna perwarna oil base. Memang kalau yg oil base warna lagi nampak cantik. Tenkiu dear.

      Delete