villakamimicasamawar

Saturday, March 30, 2013

Donut Sosej

Assalamualaikum...
Holla...

cikNor nak share resepi donut yang paling senang nak membuatnya tetapi sangat berbaloi-baloi rasanya.

DONUT SOSEJ
Nampak gebuss kan...ya, sangat gebuss dan lembut...
Rangup di luar lembut di dalam. Dem0x-dem0k lak tu...kanak-kanak mesti suka sebab kat dalamnya ada sosej.

Kalau nak lagi sedap boleh makan dengan sos cili dan mayonis...sos black pepper pun sodap...
Isi dalam donut...sosej
Resepi ni cikNor dapat daripada buku Wendy Kor & Clement Lim...macam-macam donut ada kat dalam buku ni. Resepi donut dalam buku ni semuanya best-best dan yang penting mudah nak membuatnya.


DONUT SOSEJ
( dapat 16 biji donut yang dem0x-dem0x )

Bahan A
200gm tepung roti
50gm tepung kek
5gm yis

Bahan B
30gm gula kastor
5gm garam - yg ni cikNor cuma guna 1/4 sdt jer...sbb tak nak masin sangat
10gm tepung susu

Bahan C
25gm telur - cikNor guna 1 biji telur
120gm air dingin

Bahan D
40gm mentega

Hiasan
8 batang sosej - kerat 2 jadi 16 sosej, boleh juga beli sosej yang mini tu so tak perlu potong
1 biji telur
200gm serbuk roti

Cara-cara :
  • Campurkan Bahan A, masukkan Bahan B dan Bahan C. Pukul dengan kelajuan sederhana selama 5 minit.
  • Tambah Bahan D terus pukul selama 10-15 minit sehingga doh menjadi licin dan anjal.
  • Tutup doh dengan tuala lembab atau plastik, rehatkannya selama 30-40 minit,biarkan ia mengembang dua kali ganda dari saiz asal.
  • Kemudian tumbuk-tumbuk doh keluarkan angin. Bahagi dan bulat-bulatkan doh kepada 30gm setiap satu. Rehatkan 10 minit, kemudian canai doh memanjang dan salutkan sosej kemaskan balutan.
  • Kemudian celupkan ke dalam telur dan golek-golekkan dalam serbuk roti. Rehatkan atas dulang yang ditabur tepung selama 30 minit.
  • Panaskan minyak secukupnya dan goreng dengan api sederhana sehingga donut tersebut keperangan. Angkat dan toskan.
* JANGAN PANIK kalau doh agak lembik...tabur tepung semasa nak membalut sosej ke dalamnya. Bedakkan jugak tangan dengan tepung supaya tidak melekat.
* Gunakan TEPUNG ROTI juga taw untuk tabur dan bedak tangan.
Selepas balut sosej, celup dalam telur kemudian golekkan dengan serbuk roti.
Telur tu pukul sikit supaya kuning dan putihnya bercampur.
Rehatkan doh selama 30 minit atas dulang yang
sudah ditabur dengan tepung.
Panaskan minyak secukupnya, goreng dengan api sederhana
hingga berwarna keperangan.
Bila sudah masak angkat dan toskan.
( kuali pusaka en Hubby masa zaman bujang, dah banyak jasanya. )
 
Ini yang dah siap masak, cantik kan...b0lat-b0lat jer...tunggu masa untuk menikmatinya sahaja. Kalau suka boleh jugak cicah dengan kari.

Selamat mencuba.

7 comments:

  1. Salam..
    Kita memang suka jenis donut yg senang tapi sangat memuaskan...kita pun ada gak buku resepi donut tu...sedap2 semua hasil donut dari resepi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Rahel,
      betul tu...yg senang & sedap itu yg penting. Ya lah resepi dlm buku tu mmg best2 belaka klu boleh tiap2 hari nak buat donut...hahaa...

      Delete
  2. dapnya ciknor...sbb xthu ia jd susahkan...sbnarnya senang sokmo...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...bila dah taw sume nyer senang bah... (^_^)

      Delete
  3. Hai. Nak tanya buku tu under what publisher ye? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Najwa!
      buku tu dr Red Ant Publisher.
      U r most welcome (^_^)

      Delete
  4. Salam kenal Nor,

    'terjatuh' tiba2 kat blog ni dan terpanggil untuk menyapa sebab kuali pusaka suami nor tu.
    Saya pun ada satu kuali pusaka hubby masa bujang sibijik camtu. Memang dah byk jasanya. Btw saya C&P ye resepi ni mengenangkan tepung roti ada se kg lagi dlm almari. Budak2 tentu suka.

    ReplyDelete