villakamimicasamawar

Tuesday, March 19, 2013

Mini Royal Mango Cheese Cake

Assalamualaikum...
Hollaa...jumpa lagi di sini.
tak sabar rasanya nak pos entry baru coz banyak cerita mau di-share-kan.
Gossip ker???...TIDAKKK, gossip hanya akan berlangsung
di WhatsApp jer bersama ahli kelab gossip...hehee

Hari ini 19 Mac 2013 bersamaan dengan hari Selasa, cikNor hampir-hampir tidak hadir ke Bengkel Kad Pantas anjuran PPD Jerantut...hehee...mokcik lupa!!! Nasib baik kawan cikNor ingatkan kalau tak dengan penuh kegumbiraan cikNor balik rumah...pas tu lepak depan tv.

Masa rehat cikNor tengok kawan cikNor makan nasi...
"Ermm...kak An makan nasi yer, Nor pun nak makan nasi jugaklah...nak tiru kak An...hehee..."
-selalunya cikNor tak makan nasi time rehat sebab nak makan nasi kat rumah.
"Yer lah...kan petang ni pukul 3.00 kita nak gi Perian ada bengkel tu,"

Alamakkk...cikNor lupa. Dah ler hari ni cikNor pakai baju sukan jer...nak balik rumah tukar baju, tak der maknanya...setengah jam tu!!! Terpaksalah pakai baju sukan tu sampai ke petang...nasiblah majlis tu tak formal sangat sebab hanya bengkel. Macam manalah cikNor boleh lupa...kene makan gingko biloba ni nak kuatkan ingatan semula...huhuu...(tanda-tanda penuaan kot...hahahaa)

Tinggalkan dulu citer tu wehh...nak share resepi mini cheese cake yang super yummy tahap gaban ni...hahaa...kalau cheese memanglah sodap, tak kirolah apo-apo joneh kek pun...kan...kan...
Sebelum  ni cikNor dah pos resepi royal mango cheese cake ni tapi yang itu hari cikNor buat dalam loyang 7 in. Kali ni saja nak ubah buat dalam bekas kecik-kecik nampak comel dan senang nak makan tak payah nak potong-potong...
ermmm...cikNor paling suka cheese cake ni sebab sedap rasa mangganya dan tidak muak. Resepi ni dapat daripada chef Kevin Chai masa cikNor hadir kelas bakingnya pada 13 Januari lepas.
hahaa...ini gambar nak interframe
(tibe-tibe lak terselit gambar ni !)

haaa...ini dia geng baking pada hari tu...dalam ramai-ramai tu terselit 2 kumbang
tak sangka ada juga sambutan daripada golongan Adam. (baju kaler putih tu chef Kevin
so tak masuk kuota yer...tu cikgu...hehee)
Sekarang mari kita semak resepi.

ROYAL MANGO CHEESE CAKE
Sumber - Chef Kevin Chai
Base :
160 gm biskut digestive - hancurkan kemudian ditimbang
80 gm butter cair
Filling :
400 gm cream cheese
100 gm gula kastor
3 biji telur
50 gm puri mangga
100 gm sour cream - boleh ganti yougurt
1/4 esen mango
1 sudu teh tepung jagung
50 gm mangga dipotong dadu
Cara-cara :
  • Panaskan oven selama 15-20 minit pada suhu 170C
  • Biskut hancur (crust) dicampur dengan butter cair - gaul sebati

  •  Sediakan paper cup, masukkan 1 sudu besar adunan crust. Tekan-tekan supaya padat.
  • Buat hingga habis adunan crust.
  • Kemudian sediakan filling. Satukan cream cheese dan gula kemudian pukul hingga kembang elok. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul hingga adunan sebati.
  • Di dalam bekas lain satukan puri mangga, sour cream, esen mangga dan tepung jagung - gaul sebati.
  • Masukkan adunan tersebut dalam adunan cream cheese - gaul sebati.
  • Masukkan adunan filling dalam bekas crust tadi. Tuang adunan penuh macam dalam gambar.
  • Kemudian bakar dengan kaedah Bain Marie (letak loyang isi air panas kemudian letakkan loyang cheese cake - rujuk gambar di atas.) 
  • Bakar selama 30 - 35 minit dengan suhu 170c.
  • Bila permukaan kek disentuh ia seakan beku itu bererti sudah masak, tak perlu cucuk dengan lidi sebab cheese kalau yang masih panas memang akan lekat pada lidi.
-cikNor tak pernah try lagi bakar tanpa kaedah Bain Marie so tak tau la macam mana kejadiaannya kalau bakar macam kaedah kek biasa. Cikgu ajar cam gitu so sebagai anak murid yang taat cikNor ikut jer lah sebab katanya nanti kek merekah.
 TADAaaaa...dah siap pun. Tak merekah kan...haaa, betullah ajaran guru tu kot...hahaaa
  • Sejukkan kek sebelum dihias dengan mangga segar dan fresh cream.
  • Paipkan fresh cream sekeliling kek kemudian letakkan mangga segar (mangga segar potong dadu dan digaul dengan 2 - 3 sudu besar puri mangga).
  • Letakkan mangga segar...terpulang banyak mana kuantitinya...
  • Oke, itu dia mini royal mango cheese cake yang sudah di-make up...simpan dalam peti sejuk, bila nak makan baru keluarkan.
Sape nak sila angkat tangan...

Jom makan...

Selamat mencuba dan jumpa lagi.

1 comment:

  1. Sedapnya tengok..berair mulut..yummy.. Share ye

    ReplyDelete