villakamimicasamawar

Thursday, March 21, 2013

Kerang Goreng Cili

Holla...
 
Selalunya kalau beli kerang biasanya kita rebus kemudian cicah dengan sambal kicap jer, apa kata kali ni kita tukar selera buat kerang goreng cili pulak. Sebenarnya ini menu favourite family kitaorang. Resepinya simple jer tapi sedap.
Bahan-bahan :
1 kg kerang
2 batang serai ( 1 batang dititik, 1 batang dikisar )
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
20 biji cili padi ( nak kurang atau lebih terpulang pada tahap kepedasan masing-masing )
minyak untuk menunis
garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit
1/2 cawan air

Cara-caranya, sila refer gambar...
  •  Cuci kerang hingga bersih.
  • Toskan supaya kering air.
  • Serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili padi, kunyit dikisar halus.
  •  Panaskan minyak, kemudian tumis serai dan bahan kisar hingga naik bau.
  •  Pastikan bahan tumisan garing dan pecah minyak
  •  Kemudian masukkan kerang yang telah dibersihkan tadi.
  • Gaul supaya rempah tadi mesra dengan kerang. Masukkan air.
  • Masukkan garam, asam gelugur...gaul supaya semua bahan mesra.
  •  Masak hingga air kering.
  • Kemudian masukkan, daun kunyit yang telah dicarik-carik...gaul.
  • Kerang akan terbuka tandanya dah masak...jadi dah boleh makan dengan nasi putih. Kalau nak ratah pun sedap jugak...hehee...
Try lah menu yang mudah dan sedap ni.

No comments:

Post a Comment