villakamimicasamawar

Wednesday, November 2, 2011

Ikan Aji Masak kicap

Minggu-minggu yang sibuk buat cikNor...sibuk di tempat keje, busy kat rumah...
sampai tak berapa nak sempat  pos entry baru. Banyak benda yang nak share tapi kene KIV dulu.

Kali ni kite sharing & caring resepi mudah jer...masak kicap ikan aji. 
Bahan-bahan :
1 ekor ikan aji (dipotong-potong macam ikan tongkol @ aya - gaul garam, kunyit & digoreng sebentar)
1 batang serai (dititik)
1 inci halia
1 labu bawang kuning (hiris bulat)
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi
kicap (anggaran 1/2 cawan)
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato (belah 4 & buang biji)

Cara-cara :
  • ambil sedikit bawang kuning yg dihiris tadi (tinggalkan sedikit utk hiasan) + dengan bawang putih & halia kemudian kisar halus.
  • panaskan sedikit minyak kemudian masukkan serai & bahan kisar.
  • bila bahan tumis tersebut garing masukkan kicap & sos tiram.
  • masukkan ikan, cili padi & bawang kuning yang dihiris bulat-bulat tadi...gaulkan sekejap kemudian masukkan tomato.
  • bila semua telah mesra matikan api & sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba resepi mudah daripada cikNor...boleh juga diganti dengan ikan siakap, merah atau apa-apa ikan yg rasa sedap di tekak anda semua...

Happy Cooking (^_^)

No comments:

Post a Comment