Friday, November 25, 2011

Cupcake Coklat mr ADam

Assalamualaikum wbt...salam maal hijrah buat sume. Pejam-celik, pejam-celik dah masuk tahun baru Islam pada hari Ahad ni. Moga dengan kedatangan tahun baru kali ini perkara yang baik-baik saja berlaku dalam hidup kite, insyaallah... 

 
Sebenarnya sekarang ni cikNor masih berkampung di Johor lagi...5 hari stayed di rumah mertua di Ulu Tiram pas tu teruskan perjalanan ke Batu Pahat. Di Batu Pahat "menumpang" pula di hotel sebab nak tengok games sofbol Kebangsaan Bawah 16. Cuaca di sini tak menentu juga kadang-kadang panas terik, kadang-kadang hujan...rasa macam beku pulak ditambah dengan aircond bilik hotel...sejukkk...
mulalah kerja nak mengunyah jer, sah-sah ler lepas ni badan pun transform jadi raksasa...hahahaa 

 
Banyak pulak membebel...sebenarnya cikNor nak pos cupcakes coklat dalam Kedai cikNor. Jom arr cuci-cuci mata. Cupcakes ni oder dari mr Adam jugak. Kalau nak resepi nanti cikNor update belog ni hari lain yer.
Cupcake ni mr Adam oder sempena bufday die...tapi cikNor konfius gak sebab oder 10 pcs jer,
agaknya untuk insan terpilih jer kot...hehehee
apa pun tQ so much sebab oder cupcakes cikNor.
Oke, cikNor sambung berbelog...nak kasi resepi cupcake coklat kepada sesiapa yang berhajat. Jom kite salin resepi.

Bahan-bahan cupcake coklat :
225 gm butter
220 gm gula kastor
225 gm tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk koko
1 sd teh baking powder
1 sd teh vanilla
4 biji telur

 
Cara-cara :
  • panaskan oven (175c - 15 ke 20 minit).
  • butter & gula dipukul hingga kembang.
  • masukkan vanila & diikuti dgn telur sebiji-sebiji sampai habis.
  • tepung yang telah diayak bersama baking powder & campur dgn serbuk koko kemudian masukkan ke dlm adunan basah tadi, kaup balikkan hingga sebati.
  • masukkan adunan tersebut dlm paper cup (dlm 3/4 penuh...bergantung pada saiz paper cup yg diguna taw).
  • bakar dlm oven dengan suhu 170c selama 20 minit (ini pun kene tengok jenis oven gak yer).
  • bile sudah masak angakt & sejukkan kemudian barulah dihias sama ada dgn buttercream, fondant @ fresh cream...kalau rasa malas oder jer la dr cikNor...hahahaa

 
Hepi cooking, darlingzzz... (^_^)

2 comments:

  1. wah makin berkembanglah kedai ciknor..;)

    ReplyDelete
  2. kedai xberkembang mana cuma bdn cikNor jer duk berkembang gebuss maklum ler bile dah masak jd tester pulak...hahaha

    ReplyDelete