Mau masak apa ya...kalau belum ada resepi jom cuba resepi cikNor ni. Sebenarnya ni resepi sendiri tak de tiru sape2 pun so bese la trademark cikNor MUDAH n SIMPLE yang penting cedap...tak taw la tekak org lain kalau tekak cikNor sodapp arrr...hahahaa Puas cari angle yg menarik nk amik gambar udang ni...maklum ler amatur photographer...
1/2 kilo udang (bersihkn, goreng separuh masak)
8 tangkai cili kering (nk pedas tambah la lagi...)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 in halia
1 batang serai
2 sudu besar rempah kari
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Langkah-langkah memasak:
* cili kering + bawang besar + bawang putih + halia + serai dikisar halus.
* panaskan minyak tumis bunga lawang, kulit kayu manis & bahan kisar sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari ikan
* kacau bahan-bahan tumis hingga garing & pecah minyak.
* masukkan santan, asam keping & garam, bila mendidih masukkan udang kemudian masaklah hingga agak kering...tapi kalau nk berkuah tak payah ler masak sampai kering juz kasi pekat jew...
* bila dah rasa sedap asam garamnya bolehlah matikan api dan sedia untuk dimakan.
hurmmm...senang kan??? itulah cikNor very da simple...hehehee
Hepi Cooking (^_^)
Tuesday, August 2, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment