villakamimicasamawar

Wednesday, August 10, 2011

cikNor nak cakap-cakap pasal TEPUNG

HOLLAaaa...darling sumeTajuk entry kita kali ni "cikNor cakap-cakap pasal TEPUNG"...oke, tak??? Sebenarnya cikNor pernah baca info tentang tepung ni so rasa macam menarik jer utk dikongsikan dgn pembaca sume. Dulu pun cikNor buta gak pasal tepung ni hanya tahu tepung gandum cap kunci biru tu jer, hahahaa...

Rasanya sume org tahu tepung ni adalah bahan asas kalau kita nak buat kuih, kek, biskut, roti & yang sewaktu dengannya. Tapi tahu tak yg sebenarnya terdapat banyak jenis tepung kat pasaran janji kita tahu kegunaannya dlm pelbagai resepi.

TEPUNG HOEN KWEE
Tepung Hoen Kwee biasanya digunakan utk membuat kuih-muih masyarakat Cina...tapi kalau anda sume perasan ada macam-macam kaler plastik pembungkus tepung ni. Sebenarnya kalau plastik yg kaler oren tu maknanya tepung tu adalah adunan tepung kuning kalau plastik kaler hijau tu pulak tepung hijau dan kene campur dgn jus pandan yg dicampur dgn beberapa titik pewarna hijau. Yang plastik kaler putih pulak tepung tu kaler putih, yg jenis ni kite boleh guna ikut kesesuaian resepi kite.

TEPUNG BERAS PULUT
Ia adalah tepung yg 100% dihasilkan drp tepung beras merah asli...tapi beras tu bukanlah warna merah tapi beras tu adalah beras yg tak dibuang bahagian merah pada mata padinya. Tepung ni kaya dgn vitamin E dan B. Ia juga mudah dicerna, sangat baik utk ibu-ibu mengandung dan peghidap diebetes.

TEPUNG NAIK SENDIRI / TEPUNG KEK
Juga dikenali sbg tepung berserbuk penaik, kandungan tepung ni ada serbuk penaik dan sedikit soda penaik. Tepung ni banyak di pasaran kite...yg paling glamer pd cikNor TEPUNG BLUEKEY la...hehehee...sbb cikNor selalu guna tepung ni utk buat kek.

TEPUNG ROS
Namanya tepung ros tapi bukan sbb dicampur dgn bunga ros taw tapi tepung ni dah dicampur dgn tepung jagung. Sangat sesuai utk buat biskut sbb ia merangupkan biskut kite, walau macam mana pun kite tak perlu kurangkan penggunaan tepung jagung kalau tepung jagung dlm resepi kite tu tidak terlalu banyak. Maknanya tepung ros + tepung jagung can do la kalau nk buat biskut yg rangup...cikNor memang guna tepung ros dlm biskut...hurmmm...mabelles rangup...

TEPUNG BERPROTIEN TINGGI
Tepung ini sngt sesuai utk buat roti sbb daya menganjalnya agak tinggi dan akan jadi lebih sempurna bila diadun dgn yis.

TEPUNG UBI
Adalah tepung ubi kayu atau pun dipanggil juga tepung kanji. Tepung ini akan meliatkan adunan...tapi ada juga org gunakan tepung sagu sbg ganti tepung ubi sbb fungsinya sama jer...meliatkan adunan.

TEPUNG BERPROTIEN RENDAH
Ini pulak tepung yg sangat sesuai utk buat pau...mesti cumell pau kite.

TEPUNG SERBAGUNA
Tepung ini sesuai utk pelbagai jenis masakan sbb tu agaknya dipanggil tepung serbaguna & yg kite biasa guna ialah tepung gandum sbb ia lebih mudah didapati.

TEPUNG GANDUM
Merupakan tepung yg paling mudah kite dpt sbb ia dijual secara komersial di pasaran. Fungsinya sama mcm tepung serbaguna.

TEPUNG KRIMER
Ia sama mcm susu tepung tapi ia tidak manis cuma rasa lemak berkrim. Biasanya ia digunakan dlm minuman spt kopi & teh. Ia juga sesuai digunakan utk membuat puding.

TEPUNG WHOLEMEAL
Adalah tepung gandum tulen yg mengandungi serat gandum yg tidak hancur. Ia tidak boleh diayak...kurang sesuai utk buat roti atau muffin sbb hasilnya tak cantik...bantat.

TEPUNG HONG KONG
Glamer betul nama tepung ni yer...tepung Hong Kong...hehehee...tepung ni juga dikenali sbg Water Lily Flour. Ia adalah tepung yg sangat putih & biasanya digunakan utk membuat pau. Tepung ini mudah rosak (berkutu atau berkulat) sbb tu ia agak jarang dijual di kedai-kedai. Tapi alternatif lain kalau nk buat pau kite boleh beli tepung pau yg dlm kotak (tepung berprotien rendah) walau pun hasilnya tak sama mcm guna tepung Hong Kong tetapi rasanya masih lg sama.

TEPUNG BISKUT MARIE
Kalau dah namanya tepung biskut marie kompem la tepung ni dibuat drp biskut marie...hehehee...biskut marie tu dikisar halus kemudian diayak dgn pengayak yg berjaring halus supaya ia menjadi tepung yg halus.

TEPUNG KASTARD
Tepung kastard mempunyai bau yg wangi. Jika digunakan dlm kek ia akan mnjadikan tekstur kek lebih rapat. Biasanya tepung kastard digunakan utk membuat biskut. Biskut yg dibuat drp tepung kastard akn menjadi lebih wangi dan gebu...biasanya digunakan dlm biskut samperit dahlia. Ia juga memberikan warna kuning emas yg menarik utk biskut tersebut. Tepung kastard juga selalu digunakan dlm pembuatan puding especially puding jagung.

TEPUNG OPTIMA
Ini pula tepung yg paling sesuai untuk membuat kek keju. Tepung optima adalah tepung yg mengandungi gula di dalamnya.

TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung berfungsi sbg agen pemekat utk sos atau kuah. Tepung jagung juga sangat sesuai utk menggoreng kerana ia merangupkan hasil gorengan kite.

>>>>>Rasanya itu saja maklumat tentang tepung yg cikNor nak share dgn sume pembaca. Dalam entry akan dtg cikNor akan beri resepi utk membuat batter yg rangup menggunakan tepung-tepung yg cikNor nyatakan di atas. Jadi...TUNGGUuuuu....

No comments:

Post a Comment