Jom cikNor perturunkan resepi kek batik ibu mertuaku ini...
Bahan-bahan:
250gm butter
3 biji telur (gred A)
1 cawan gula60gm serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 kilo (1-2 bungkus biskut merie)*patahkan 4
Cara-cara:
* Butter, telur, gula disatukan gaul rata-rata kemudian masukkan serbuk koko dan susu cair pastu kacau sampai sebati.
* Bahan yg disebatikan td tu masak atas api yg sederhana besar sampai pekat.
* Bile sume bahan yg dimasak tu dah betul-betul kental matikan api, angkat kemudian masukkan biskut merie dlm adunan tu gaul sebati.
* Bile adunan tu dah tersalut sume kat biskut merie barulah masukkan dalam loyang, kalau nak mudah keluarkan dr loyang gunakan tupperware (cikNor guna tupperware 4 segi so bile kuarkan kek tu nmpak cantik jew mcm kek yg kuar dr oven tu)...hehehee...perasan ler tu
* Adunan tu kene tekan sampai mampat sbb klu xmampat nnti masa nk potong pecah berderai so xcantik ler jd nyer...org nk mkn pun jd xlalu...
* Lepas tu bolehlah simpan dlm peti sejuk lbh krg 4 jam.
taa daaa...tu dia dah siap dipotong pun...
Inilah rupanya kek batik ibu mertuaku yg dah siap dipotong dan sedia untuk dimakan.
Hepi cooking (^_^)
Simpan kek ni dlm peti sejuk bila nk makan baru kuarkan sbb kalau sejuk senang nk potong.
Oke, siap sudah resepi kek batik ibu mertuaku...jom la cuba (rasanya ramai dah org taw kot nak wat kek ni cuma caranya jew yg lain...ini versi mak mertua cikNor, rasanya terjamin mantopp...hehehee)
Oke, siap sudah resepi kek batik ibu mertuaku...jom la cuba (rasanya ramai dah org taw kot nak wat kek ni cuma caranya jew yg lain...ini versi mak mertua cikNor, rasanya terjamin mantopp...hehehee)
No comments:
Post a Comment