Mari, mari dengar ini cerita...cikNor bg taw kat my mommy...nk wat puding marble, tengok kt belog kak Nor cam bez jer...so my mommy pun tunggulah nk tengok hasil puding marble tu...
jeng...jeng..jengg...dah siap...dgn bangganya cikNor pun hantar kat umah mak, mesti mommy kagum nyer...riak, riak...heheheee...
owhhh...ni yer puding marble???...mak panggil puding roti tapi mak wat guna mould bunga ros jadi ada kaler-kaler arr...merah, hijau & kuning...
laaa...yer ker...my mommy dah terror wat puding ni cuma namanyer jer lain...puding roti...kahkahkahh...
Patutlah masa cikNor wat puding ni rasa mcm penah tengok jer step masak puding tu...cuma tak ingat yg my mommy selalu wat puding ni...(hahahaa...hilang ingatan jap). Apa-apa pun puding ni mabelles cedappp...thanks to kak Nor yg share resepi kat belog die klu tak sampai bile pun cikNor x buat puding ni wlupun my mommy selalu buat...hahahaa
Ada satu lagi citer, nk wat puding ni kene guna susu cair jadi balik jer dari keje cikNor pun pegilah kedai nk beli susu cair...humang aiii...sume susu cair kat kedai & mini market Jengka 10 dah sold out, adusss...bulan-bulan pose ni sume org galak duk wat puding gamaknyer sampai susu cair sume sold out...jadi solutionnya cikNor ganti susu cair dgn coffeemate...heheheee...jadi gak puding marble ku...
Uikkksss..membebel panjang lak...jom kite kongsi resepi Puding Marble...opppsss...Puding Roti...hehehee
Bahan-bahan:
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
8 gm serbuk agar-agar (yg plain punyer taw)
1/2 cawan gula (cikNor kurangkn sikit sbb xsuka manis sngt)
2 sudu besar butter (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar chocolat emulco @ serbuk koko
Cara-cara:
* serbuk agar-agar + gula + 3 cawan air...didihkan
* roti + susu pekat + susu cair + telur + vanilla + 1/2 cawan air...blend / kisar sebati
* bahan-bahan yg blend td masukkan dlm periuk agar-agar kacau...kacau...kacau...pastu masukkan butter cair kacau lg rata-rata sampai mendidih
* dah mendidih, matikan api...angkat & bahagi kpd 2 bahagian...1 bahagian biarkn dgn kaler asal 1 bahagian letak chocolate emulco (ni xperlu byk dlm 1 1/2 cwn pun dah cukup)...kacau cepat-cepat hingga sebati
* kemudian boleh memulakan operasi memarblekan adunan tu (tuang brselang-seli dlm loyang, mcm wat kek marble tu)...kene buat cepat-cepat sbb adunan ni cepat beku
* dah siap bolehlah simpan dlm peti ais...hurmm...sngt sesuai utk wat buke pose ni...sejuk & manisss...cepat try...sedapppp
Hepi cooking (^_^)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment