Sekarang cikNor nak kongsikan pulak dgn kwn-kwn cikNor yg rajin melawat villakamimicasamawar.
hurmm...tengok blueberry filling tu...sangat, sangat...menggodaaa
150 gm butter (kalau guna marjerin tambah 2 sudu besar susu tepung)
1 biji telur
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Cara-caranya:
* tepung + telur + butter + gula + garam + vanilla...adunkan sume dlm mixer uli sampai jd doh
* rehatkan doh dlm peti ais selama 30 minit
* canai & terapkan doh dgn acuan tat
* bakar 160C lebih krg 15-20 minit (senang cite dah masak ler)
* angkat & sejukkan
Filling :
250 gm cream cheese (cikNor guna yg Philadelphia)
3 sudu besar gula
1 biji telur
6 sudu besar krim putar
2 sudu besar tepung gandum
blueberry filling secukupnya (ni boleh gak klu nk guna strawberry...jadilah strawberry cheese tart lak...hehehee)
Cara-cara:
* cream cheese + gula...pukul kembang
* masukkan telur pukul lg & diikuti dgn tepung gandum...kaup balikkan hingga rata & sebati
* isikan filling blueberry dlm kulit tat td tapi jg penuh sangat kemudian masukkan cream cheese pulak (3/4 penuh)
*lorekkan atas cream cheese dgn sedikit blueberry filling...ni nk bg nmpk corak-corak...make-up...hehehee
* bakar selama 10 minit dgn suhu 180C
* waallaaaaah...dah siap & sedia utk dimakan
mesti cuba taw sbb...cedappp sangattt...rangup & lemak berkrim
Hepi cooking (^_^)
Kulit tat
300 gm tepung gandum150 gm butter (kalau guna marjerin tambah 2 sudu besar susu tepung)
1 biji telur
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Cara-caranya:
* tepung + telur + butter + gula + garam + vanilla...adunkan sume dlm mixer uli sampai jd doh
* rehatkan doh dlm peti ais selama 30 minit
* canai & terapkan doh dgn acuan tat
* bakar 160C lebih krg 15-20 minit (senang cite dah masak ler)
* angkat & sejukkan
Filling :
250 gm cream cheese (cikNor guna yg Philadelphia)
3 sudu besar gula
1 biji telur
6 sudu besar krim putar
2 sudu besar tepung gandum
blueberry filling secukupnya (ni boleh gak klu nk guna strawberry...jadilah strawberry cheese tart lak...hehehee)
* cream cheese + gula...pukul kembang
* masukkan telur pukul lg & diikuti dgn tepung gandum...kaup balikkan hingga rata & sebati
* isikan filling blueberry dlm kulit tat td tapi jg penuh sangat kemudian masukkan cream cheese pulak (3/4 penuh)
*lorekkan atas cream cheese dgn sedikit blueberry filling...ni nk bg nmpk corak-corak...make-up...hehehee
* bakar selama 10 minit dgn suhu 180C
* waallaaaaah...dah siap & sedia utk dimakan
mesti cuba taw sbb...cedappp sangattt...rangup & lemak berkrim
Hepi cooking (^_^)
No comments:
Post a Comment