villakamimicasamawar

Monday, May 7, 2018

Limpa Masak Jintan Cara Philips Pressure Cooker

ASSALAMUALAIKUM WBT...
Holla...

Hai, hangpa...jom kita masak-masak guna PPC a.k.a. Philips Pressure Cooker.  Malas nak merepek sangat lah kali ni pasal dah banyak entry tertunda...(xmau cakap pasaipa sebuk sangat, klise...hahaha)

Limpa masak jintan, menu favourite encik Shuben terchenta ni tau. Jom kita semak resepi.



LIMPA MASAK JINTAN

Bahan-bahan:
400 gm limpa (potong kiub cuci bersih, toskan)
2 sdb jintan manis*
1 inci halia*
1 biji bawang besar*
2 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 batang serai*
sedikit kunyit hidup / boleh juga kalau nak guna serbuk kunyit*
8 tangkai cili padi (kalau nak pedas boleh tambah)*
1 sdb sos titram
1/2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit air asam jawa
sedikit gula
minyak untuk menumis
2 helai daun limau purut (optional)

Cara-cara:
  • Kisar semua bahan bertanda *
  • On kan PPC, guna mode BAKE pilih Chicken / Fish, panaskan minyak.
  • Bila minyak sudah panas tumiskan bahan kisar, masak hingga pecah minyak.
  • Masukkan limpa gaul supaya rempah menyalut limpa. Masukkan 1/2 cawan air. Tutup PPC, pusing tombol ke arah SEAL.  Pilih mode Bean / Tendon, tekan KPT set masa 45 minit. Kemudian tekan START.
  • Bila bunyi beep, tunggu sekejap. Bila dah release pressure baru buka penutup.
  • Kemudian guna mode BAKE pilih Chicken / Fish, tekan START.  Masukkan air asam jawa, garam, gula dan sos tiram.
  • Masukkan daun limau purut kemudian masak hingga kuah pekat. 


Guna function BAKE untuk menumis.  Boleh jer nak pilih Fish atau Chicken sebab just nak menumis.
Tumis sampai wangi dan pecah minyak.


Masukkan limpa kemdian gaul rempah hingga menyaluti limpa.

Masukkan 1/2 cawan air.

TARAaaaa...dah siap! Dah boleh makan dengan nasi panas atau makan dengan ketupat, lemang.

Selamat mencuba.  HAPPY COOKING! 😉😋

No comments:

Post a Comment