ASSALAMUALAIKUM WBT...
Holla...
Hai, hangpa! 😎 Alahai...rupanya banyak entry dalam draft. punya la lama tak bersiaran di sini. Nak make over rupa blog pun tak berapa sempat lagi...dulu banyak sangat masa make up-make up blog sekarang ni kalau dapat update entry pun dah rasa macam nak lompat bintang😁
Okay kita nak save resepi Kaya Ball tapi buat guna acuan bahulu cermai versi cik Kesuma #jangankecamsaya 😅...boleh lah kan, rupa tak sama janji rasa sama...hahaha
![]() |
Comel kan kaya ball kita...hikhik😄 |
Bahan-bahan:
250 ml susu cair
150 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
40 gm gula icing
1 sdt yis
1/4 sdt garam halus
2 biji telur
1 sdt esen vanilla
60 gm butter cair
Filling - kaya / peanut butter / coklat
Cara-cara:
- Tepung, yis, gula, garam disatukan.
- Masukkan telur, susu kemudian gaul sebati.
- Rehatkan adunan 1 jam.
- Kemudian masukkan butter cair gaul hingga sebati. Rehatkan 5 minit.
- Panaskan acuan, sapu minyak.
- Sudukan sikit adunan letak inti tutup inti dengan sedikit adunan. Tutup acuan dengan penutup tungga hingga masak.
- Kalau sudah masak bolehlah keluarkan dari acuan.
- Ulang proses yang sama hingga habis adunan.
![]() |
Masukkan sedikit adunan, letakkan inti. |
![]() |
Masukkan sedikit lagi adunan sampai menutupi inti. |
![]() |
Tutup acuan dengan tudung periuk. (Kebetulan tudung periuk ni ngam-ngam dengan acuan). |
![]() |
Bila dah masak bolehlah keluarkan kaya ball tu daripada acuan. No worries senang nak keluarkan, cungkil guna lidi sate jer. |
![]() |
Okay dah keluar pun...nampak sedap kan 😋 |
Guna acuan kiut tu memang dapat banyak sangat...makanlah sampai lebam...hahahaa...
Itu inti dalamnya. Inti ni ikut sukalah nak guna kaya ke, coklat ke atau peanut butter...semuanya sedap. Tapi kalau kanak-kanak riang memang coklat lah yang menjadi pujaan hati.
Yang ini kita masukkan ke dalam tupperware untuk dibawa ke rumah bonda tersayang...
Okay selamat memasak. HAPPY COOKING! 😉
No comments:
Post a Comment