villakamimicasamawar

Monday, May 7, 2018

Kaya Ball

ASSALAMUALAIKUM WBT...
Holla...

Hai, hangpa! 😎  Alahai...rupanya banyak entry dalam draft. punya la lama tak bersiaran di sini. Nak make over rupa blog pun tak berapa sempat lagi...dulu banyak sangat masa make up-make up blog sekarang ni kalau dapat update entry pun dah rasa macam nak lompat bintang😁

Okay kita nak save resepi Kaya Ball tapi buat guna acuan bahulu cermai versi cik Kesuma #jangankecamsaya πŸ˜…...boleh lah kan, rupa tak sama janji rasa sama...hahaha
Comel kan kaya ball kita...hikhikπŸ˜„
KAYA BALL

Bahan-bahan:
250 ml susu cair
150 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
40 gm gula icing
1 sdt yis
1/4 sdt garam halus
2 biji telur
1 sdt esen vanilla
60 gm butter cair

Filling - kaya / peanut butter / coklat

Cara-cara:

  • Tepung, yis, gula, garam disatukan.
  • Masukkan telur, susu kemudian gaul sebati.
  • Rehatkan adunan 1 jam.
  • Kemudian masukkan butter cair gaul hingga sebati.  Rehatkan 5 minit.
  • Panaskan acuan, sapu minyak.
  • Sudukan sikit adunan letak inti tutup inti dengan sedikit adunan.  Tutup acuan dengan penutup tungga hingga masak.
  • Kalau sudah masak bolehlah keluarkan dari acuan.
  • Ulang proses yang sama hingga habis adunan. 


Masukkan sedikit adunan, letakkan inti.

Masukkan sedikit lagi adunan sampai menutupi inti.

Tutup acuan dengan tudung periuk.
(Kebetulan tudung periuk ni ngam-ngam dengan acuan).

Bila dah masak bolehlah keluarkan kaya ball tu daripada acuan.
No worries senang nak keluarkan, cungkil guna lidi sate jer.


Okay dah keluar pun...nampak sedap kan πŸ˜‹


Guna acuan kiut tu memang dapat banyak sangat...makanlah sampai lebam...hahahaa...


Itu inti dalamnya.  Inti ni ikut sukalah nak guna kaya ke, coklat ke atau peanut butter...semuanya sedap. Tapi kalau kanak-kanak riang memang coklat lah yang menjadi pujaan hati.

Yang ini kita masukkan ke dalam tupperware untuk dibawa ke rumah bonda tersayang...

Okay selamat memasak.  HAPPY COOKING! πŸ˜‰

No comments:

Post a Comment