villakamimicasamawar

Friday, June 12, 2015

Kuih Tako

Assalamualaikum...
Holla...
Mari kita belajar buat kuih tako...

Kuih tako...kuih ni paling best kalau letak water chestnut a.k.a. sengkuang cina. Tapi kalau tak ada boleh guna benda lain sebagai alternative...boleh guna jagung tapi nikmatnya tak sama macam water chestnut kot...hehee..

Lagi satu...kalau tak ada daun pandan atau tak pandai nak anyam kotak tako daripada daun pandan kita boleh guna tuppaware (tipuware kot...heheee...) yang kecil-kecil tu...refer gambar kat bawah nanti yer.

Nanti next entry cikNor tunjuk yang guna daun pandan untuk bekas tako yer...
Water chestnut atau sengkuang cina...boleh beli dari pasar raya, biasanya sudah siap
packed dalam karung macam net. 
Sudah dikupas kulitnya potong dadu macam ni...wangi baunya.
Rangup dan manis rasanya...1 mangkuk cukup untuk buat tako kita.

Kalau buat sendiri memang kompem la sengkuang cina penuh bekas...

Tak ada daun pandan atau tak pandai nak buat kotak tako boleh guna bekas cumil macam ni...
no hal lahhh...janji sengkuang cina ada...baru ori tako maa...
Pastu tutup kemas simpan dalam esbox korang...
bila dah sejuk boleh la makan...
rasa sejuk pastu ada rangup-rangup sengkuang cina tu...yummehhh

KUIH TAKO

Bahagian bawah:
75 gm tepung Hoen Kwe hijau (cikNor guna brand Nona)
4 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 cawan sengkuang cina (dadu)

Cara-caranya:
- campurkan semua bahan-bahan kecuali sengkuang cina.
- masak atas api sederhana besar hingga adunan meletup-letup dan likat.
- masukkan sengkuang cina gaulkan kemudian matikan api.
- masukkan adunan yang masih panas dalam bekas tako separuh sahaja...lebih kurang 2 sudu.
- sementara menunggu adunan bawah beku bolehlah terus adun bahagian atas tako pula.

Bahagian atas:
75 gm tepung Hoen Kwe putih (cikNor guna brand Nona)
1 1/2 cawan santan kotak (boleh jer kalau nak guna santan segar tapi cikNor lebih suka santan kotak)
4 1/2 cawan air
1 sdt garam

Cara-caranya:
- larutkan santan, air dan garam.
- kemudian tuang larutan santan dalam tepung dan masak atas api sederhana besar hingga adunan meletup-letup dan likat.
- matikan api, kemudian sudukan ke atas lapisan bawah tadi...sejukkan.
- bolehlah disimpan dalam peti ais...baru sedap nak nyumm...nyumm...

* adunan ini boleh dapat dalam 30 bekas kalau tak silap laaa...lupa nak kira...hihu..

No comments:

Post a Comment