villakamimicasamawar

Friday, June 12, 2015

Kuih Tako Lagi...

Assalamualaikum...
Holla darlings semua...

APA??? Kuih tako lagi...hahaa...
Ini versi daun pandan pulak...itu hari versi tipuware bekas plastik cumil-cumil gitu.

Bila tengok kuih tako makcik cikNor kata dia mesti teringat bulan puasa...hehee..sebab kat bazar Ramadhan banyak jual kuih tako kot...cikNor tak pernah beli kat bazar Ramadhan kalau 
ke bazar saja-saja nak cuci mata sebelum berbuka...boleh gitu erkk...hahaha...

Nampak lagi menggoda dalam daun pandan kann...
Isi dalam sama jer cuma wanginya lagi up sebab daun pandan.
Cantik kan kotak daripada daun pandan ni...jom kita belajar buat.
Daun pandan cuci bersih, lap supaya kering. 
Ambil daun pandan yang besar supaya kotak lebih tinggi.
Gunting daun pandan 20cm.
Serius, cikNor memang ukur guna pembaris sebab nak dapatkan 
kotak yang cantik dan kemas...maklum la kita kan amatur kalau u olls dah master
tak payah kot guna pembaris.
Gunting 4 cm daun tapi jangan putus.
Sampai kat tulang tengah tu jer.
Oke, macam ni yer kejadiannya lepas dipotong 4 tu.
Sekarang lipat bahagian gunting tu jadi macam kotak.
No worries mesti jadi punya sebab lipat ala-ala macam origami tu.
hurmmm...gebu tanganku...
ada inai, ni gara-gara tema pengantin hari guru baru ni lah tu...hihuu

Lastly, akan dapat bentuk kotak macam tu...
Anda dinasihatkan buat kotak sambil tengok tv masa petang-petang hari.
Maknanya sambil santai-santai tengok Giada masak ke...atau tengok ulangan Ceria Pop Star ke....atau
tengok cerita Korea...hahaa
Pastu malam nanti bolehlah masak adunan tako tu...



Itu ada 2 ketul macam alien tu sebab cikNor try buat daripada kertas...saja cuba-cuba, in case kalau tak ada daun pandan boleh guna kertas bungkus nasi macam tu kan...

KUIH TAKO

Bahagian bawah:
75 gm tepung Hoen Kwe hijau (cikNor guna brand Nona)
4 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 cawan sengkuang cina (dadu)

Cara-caranya:
- campurkan semua bahan-bahan kecuali sengkuang cina.
- masak atas api sederhana besar hingga adunan meletup-letup dan likat.
- masukkan sengkuang cina gaulkan kemudian matikan api.
- masukkan adunan yang masih panas dalam bekas tako separuh sahaja...lebih kurang 2 sudu.
- sementara menunggu adunan bawah beku bolehlah terus adun bahagian atas tako pula.

Bahagian atas:
75 gm tepung Hoen Kwe putih (cikNor guna brand Nona)
1 1/2 cawan santan kotak (boleh jer kalau nak guna santan segar tapi cikNor lebih suka santan kotak)
4 1/2 cawan air
1 sdt garam

Cara-caranya:
- larutkan santan, air dan garam.
- kemudian tuang larutan santan dalam tepung dan masak atas api sederhana besar hingga adunan meletup-letup dan likat.
- matikan api, kemudian sudukan ke atas lapisan bawah tadi...sejukkan.
- bolehlah disimpan dalam peti ais...baru sedap nak nyumm...nyumm...

* kalau guna kotak daun pandan adunan ini boleh dapat 64 biji...hurmm...banyak kan boleh belanja jiran kiri kanan sebelah rumah, belakang rumah dan depan rumah. Sesuai amat ler kalau buat time bulan puasa ni.

Kalau nak buat sikit boleh guna resepi ini :

Bahagian bawah:
25 gm tepung Hoen Kwe hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan sengkuang cina (dadu)
- caranya boleh refer kat atas

Bahagian atas:
25 gm tepung Hoen Kwe putih
1/2 cawan santan kotak
1 1/2 cawan air
1/4 sdt garam
- caranya refer kat atas.

1 comment:

  1. Thank You for such amazing information. This is one of the best sites which provide all the details of related topics.
    Examhelpline.com

    ReplyDelete