Monday, June 11, 2012

Apam Yogurt

Holla...hehe...lama dah tak guna perkataan tu (^_^).
Ini sebenarnya belated entry post pasal gambar-gambar tu dah lama diupload (masa cuti sekolah itu hari...)tapi cerita-ceriti nya baru hari Senin nan nyaman ni cikNor mengarang...huhu

Masa cuti tu en Hubby tak der so cikNor ngan kanak-kanak riang berdua tu jer la yang jadi penghuni Sri Angsana...boring gak bila en Hubby tak der (baru taw yer...hehe) Sudahnya tengok tv, mem-baking, sembang ngan pokok-pokok dlm pasu keje nyer...haha (huhh...tinggi ilmu tu boleh bercakap ngan pokok-pokok!!!)

Nak jalan-jalan pun macam tak best jer sebab tak cukup korum so cikNor balik Jengka jer jumpe mommy dan abah tapi satu malam jer tidur kat sana sebab dak Danial ada tution. Masa kat sana cikNor tengok mommy buah kuih apam, my mommy said nak bawak pergi rewang kat rumah orang kenduri...cikNor tolonglah mommy (siyess taw kite tolong...bukan tolong makan jer...) pas tu rasa macam beshh la pulak tengok apam tu kembang bulat...meronta-meronta jiwa cikNor, nak buat jugak lahhh...

jeng...jeng...
dah balik Angsana...goggle kat tenet cari resepi apam, wahhh...dah jumpe....how lengg arrr, kembang cam bunge apam tu...apam yogurt empunya nama. Saya suke, saya sukee...
Maka demikianlah al-kisahnya menjadilah apam yogurt kembang setaman tu...terima kasih kepada kak Nor tuan tanah Secubit Garam dari Terengganu sebab share resepi sedap dan cute ni. Lepas ni kalau nak pergi rewang cikNor buat apam ni jer kot...hehe
Tengok tu...betul kan kembang setaman...how lengg kan??? Ni first time cikNor buat apam taw so kira orait la jadi kembang cam kak Nor buat...
cikNor buat dua perisa...pandan kelapa
dan......
cokelattt...


Bahan-bahan:
1 1/3 cawan gula
1 sudu teh ovallete
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu cair
2 biji telur
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh serbuk koko *
1 sudu teh coklat emulco *
1 sudu teh pandan kelapa emulco *
-bahan tanda * tu ikut lah kaler atau perisa apa yang kite suke

Cara-cara:
  • Satukan gula, ovallete, tepung, telur, yogurt, susu cair, baking powder dan vanilla - pukul sampai gebu.
  • ambil sedikit adunan dalam 3 sudu besar kemudian letaklah kaler yang jadi idaman hati kacau sebati.
  • Masukkan dalam piping bag, paipkan dalam paper cup...kaler asal pas tu paipkan setitik adunan kaler.
  • Kukus 15-20 minit.


Disebabkan dapat banyak so cikNor kasi lah sikit kat jiran sebab kitaorang bertiga mana larat nak mengabeskan sume...hehe


Beshh kan kalau buat jadi cumell cam gini...try la, rasanya pun sedap...berbaloi-baloi

3 comments:

  1. Wah apam dwi warna la cik nor...cantik kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya first time buat,xpandai pun tapi bila buat terus jadi teruja la pulak...hehe

      Delete