Monday, April 9, 2012

Donut Lembut Sampai ke petang...

hehee...lawak pulak title entry kali ni, tak komersial langsung :-D
sebenarnya nak menggambarkan betapa donut tu memang berbaloi membuatnya, buat utk sarapan merangkap utk makan petang terus !!!(hurmm...bombastik sungguh statement mu itu cikNor)

Kalau nak taw cikNor dapat resepi ni drp Puan Ros...thanks akak sebab share resepi yang sedap ni. Tapi Puan Ros buat lagi cumel-cumel cuba lah ke sini.



Jom cek bahan apa yang perlu:

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
2 sudu besar butter
4 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis kering (mauripan)
1 biji telur

Caranya:
  • Cairkan mentega
  • gula + susu + air suam disatukan kemudian masukkan yis
  • pukul telur campur dalam butter cair
  • bila bancuhan yis dah kembang (macam buih-buih) campurkan ia ke dalam campuran butter
  • masukkan adunan yis dalam tepung kemudian uli sebati - cikNor uli guna mesin pengadun jer
  • rehatkan adunan 45 minit
  • terapkan dengan acuan donut kemudian goreng hingga kuning keemasan
  • kemudian bolehlah dicelup dalam coklat masakan dan taburkan dengan hirisan badam atau coklat urai.


yis yang dicampur dengan air suam dan gula...mencanak kembang buihnya


butter yang dicairkan


1 biji telur jer taw...


Jom makan...
 Selamat mencuba donut lembut lagi yummy...

2 comments:

  1. amboi...tp sy xsuka sgt donut...hehe

    ReplyDelete
  2. laa...yer ke...kita bru jer nk tapaw utk en Jasman...cam ne erkk???nak kasi sape ni...huhuhu

    ReplyDelete