Friday, April 6, 2012

Ayam Percik

ohhh...hari Jumaat, cikNor sangat...sangat...sangattt sukeee...
Esok hari gedik santai...bez nyerr, setelah menghabiskan hari-hari yang agak busy di tempat kerja. 

dak Eisya pulak dah senaraikan menu-menu yang dah lama cikNor tak buat, siap tampal kat ice box dengan ucapan : "ibu kene buat semua makanan tu sebab dah lama tak makan"...macam-macam menu yang dia dah list...nasi lemak, nasi goreng, spagetti bolognise, kek red velvet, ikan bawal goreng (yang ni faberite dia yang paling simple pun cikNor tak terbuat...hehehe), mihun ada nasi impit (soto sebenarnya, dia tak ingat nama resepi tu...hahahaa) tapi yang paling cikNor konfius "mozarella ada cendawan macam makcik???" apa kebenda la tu??? kene tanya dia semula...

Pagi tadi untuk sarapan cikNor dah tunaikan 1 permintaannya...nasi goreng, siap dia bawa bekal ke sekolah lagi..."sedap laa ibu!" Lega mendengarnya sebab kene selera anak tekak budak cute tu.
Esok pagi pulak cikNor dah janji nak buat nasi lemak untuk breakfast...senyum lebar dia...

Untuk entry kali ni cikNor tak post lagi lah menu-menu dak Eisya tu.  Nasi goreng dah abes dikerjakan yang tinggal bekas kosong jer, nak berfotografi pagi-pagi hari tadi tak sempatlah pulak sebab berkejar masa nak bersiap p kerja. Tak boleh lewat seminit pun sebab nanti lari tune maklumlah nak kene tempuh 3 traffic light...huhh...masakkk!!!! Nantilah lain waktu.

Kali ni kita sharing resepi ayam percik...faberite dak Danial...AYAM. Minat sungguh dia dengan menu berasaskan ayam ni padahal masa pregnant dulu cikNor tak makan ayam...
Sebenarnya sempoi jer ayam percik cikNor ni sesuailah untuk wanita yang berkerjaya...hehehee

Bahan-bahan:
4 potong ayam bahagian paha
5 tangkai cili kering (potong serong buang biji & rebus hingga kembang kemudian toskan) *
1 biji tomato *
1 inci halia*
1 batang serai (dititik)
1 inci kunyit *
3 ulas bawang putih *
4 ulas bawang merah *
1 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar air asam jawa

Cara-cara:
  • Bahan yang bertanda * di kisar halus.
  • Masukkan santan dan bahan yang dikisar serta serai ke dalam periuk / kuali.
  • Kacau sebati semua bahan tersebut kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam. (Part ni rasa lah asam, garam dan gula ikut selera masing-masing...)
  • Masukkan ayam, masak semua bahan tersebut hingga ayam separuh masak kemudian keluarkan dari kuah. Kuah tersebut bolahlah dimasak hingga pekat dan pecah minyak kemudian matikan api.
  • Ayam tadi letakkan ke dalam dulang pembakar kemudian bakar dalam oven sambil sekali sekala direnjiskan dengan kuah yang dimasak tadi.
  • Apabila ayam sudah masak dan elok kuningnya bolehlah angkat dan hidang...tuangkan kuah yang masih berbaki atas ayam tadi.


Ayam percik versi cikNor...sempoi tapi sodappp
Silalah mencubanya...

2 comments:

  1. pandainya cik nor masak...nak suruh bakal org umah belajar dgn ciknor la...hehe

    ReplyDelete
  2. ehh...stakat ayam panggang cam gini rasanya Jasman pun terror kot...hikhik

    ReplyDelete